Російська пропаганда назвала перемир’я на Донбасі досягненням бойовиків

19 августа 2020 г. в 23:00

Пропагандисти не були готові до того, що українська влада піде на домовленості заради перемир’я, тож зосередились на пошуку аргументів, чому воно тимчасове й невигідне українській стороні.

Російські пропагандистські медіа подавали перемир’я на Донеччині та Луганщині, що розпочалось у липні, як досягнення дипломатії та військової сили самопроголошених «республік». Це також трактували як згоду президента України визнати так звані «Луганську» і «Донецьку народну республіки» сторонами переговорів. Пропагандисти висловлювали сумніви, що перемир’я буде тривалим, адже, за їхніми припущеннями, Україна не захоче надавати окупованим територіям «особливий статус» і проводити місцеві вибори на умовах окупаційної адміністрації. Про це йдеться в огляді проникнення російської пропаганди в український медіапростір у липні 2020 року.

Проросійські медіа в Україні також звинувачували президента України Володимира Зеленського в непоступливості в переговорах щодо майбутнього статусу окупованих територій. Як і російські пропагандисти, їхні українські однодумці стверджували, що перемир’я не буде тривалим — його зірвуть українські військові, націоналісти або небажання президента України виконувати політичну частину мінських домовленостей. Інший варіант прогнозу: перемир’я триватиме до місцевих виборів, адже воно, мовляв, потрібне для підвищення рейтингу партії Зеленського «Слуга народу».

Якщо в Україні проросійські медіа поширювали меседж про перемир’я як хитрість президента Зеленського, то росіянам розповідали про припинення вогню як велике досягнення бойовиків. Росія, на думку експерта «Детектора медіа» і автора моніторингу Петра Бурковського, виявилась неготовою до того, що українська влада домовиться про припинення вогню. Тому почала шукати аргументи, щоб пояснити, чому ці домовленості «тимчасові» чи «програшні» для України. Більше про меседжі та тенденції у проросійській пропаганді у липні читайте в підсумках моніторингу.

detector.media

EXMO affiliate program