На Франківщині було знайдено камені із зображеннями тризубів. Про це розповіли у виданні "Бліц-Інфо".

Повідомляється, що житель села Лужки Долинського району виявив камені із зображенням тризуба і повідомив про це співробітникам КП "Пам'ять". В результаті сьогодні, 19 серпня, історики разом з журналістами приїхали, щоб дослідити знахідку.

Читайте Знай в Google News!

"Я не історик, але цікавлюся рідним краєм. Вільний час люблю проводити в лісі і шукати сліди життя, як то кажуть. Якось натрапив на камінь, де вибитий великий тризуб. Потім ще на один такий. Тому вирішив разом з істориками досліджувати знахідку" - розповів житель Лужков Дмитро.

Камені знаходяться в глибині лісу, тому вченим довелося пройти чималу відстань, щоб дістатися до них. На одній з галявин вони виявили камінь, який був засипаний гілками. Поруч знаходився ще один. Обидва камені мали на собі вибиті зображення тризубів. За словами керівника КП "Пам'ять" Василя Тимківа зображення на камені були нанесені приблизно в період з 1920 по 1930 роки.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

камінь з тризубом, фото: Бліц-Інфо

"Уцентрі малюнка проглядається зображення хреста. Є версія, що зобразили це приблизно в 1920-1930-х роках. Адже тризуб з хрестом зображувався саме тоді. Така традиція залишалася живою до 1940-1950-х років. Це могли зробити члени молодіжної організації "Пласт", яка поєднувала християнські та національні цінності. Збоку на першому камені проглядається кирилична буква "К". Складно сказати, що вона могла означати. Можливо, ініціал куреня " - додав Василь Тимків.

Історик пояснив, що в той час молоді юнаки-мандрівники часто залишали такі символи. Він також додав, що подібні знаки є на "Скелях Довбуша".

Керівник Вітвицької ОТГ Микола Шикор розповідає, що село Лужки є символом патріотичної слави, адже колись на цій території велися запеклі бої. А за горою, поруч знаходилася старшинська школа УПА, де люди вели підготовку для опору російському агресору.

камінь з тризубом, фото: Бліц-Інфо

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у мережі показали втрачений монастир останнього гетьмана України

Як повідомляв портал "Знай.uа", на Житомирщині у річці виявили унікальну давню знахідку древлян

Також, "Знай.uа" писав, що тернопільські археологи відмили Трипілля від " білих плям"