08:47 20.08.2020

Керівники ФРС вбачають необхідність у подальших заходах підтримки економіки США

2 хв читати
Керівники ФРС вбачають необхідність у подальших заходах підтримки економіки США

Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) під час липневого засідання зазначали високу невизначеність щодо перспектив економіки США в зв'язку з пандемією коронавірусу, свідчить протокол засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) 28-29 липня.

Учасники засідання висловили думку, що американській економіці, ймовірно, знадобиться додаткова підтримка, проте не визначились із тим, коли їм варто почати використання нових інструментів.

Представники FOMC зійшлися на думці, що "подальші перспективи економіки США значною мірою залежать від епідеміологічної ситуації, а також заходів, які вживаються державою для стримування поширення коронавірусної інфекції", наголошується в документі. Зокрема, були висловлені побоювання, що нові хвилі COVID-19 можуть привести до затягування періоду низької економічної активності в США.

У цих умовах "кілька учасників засідання висловили думку, що додаткове стимулювання може знадобитися для сприяння відновленню економіки і поверненню інфляції до 2% -го цільового показника", йдеться в протоколі.

Деякі представники FOMC також зазначили, що "з урахуванням природи шоку, який переживає американська економіка, необхідні потужні фіскальні стимули, щоб сприяти швидкому поліпшенню умов на ринку праці".

Обговорюючи подальші перспективи грошово-кредитної політики, багато учасників засідання зазначили, що в певний момент може виявитися доцільним внесення більшої ясності в плани Федрезерву щодо майбутнього напряму процентних ставок і курсу грошово-кредитної політики (forward guidance), сказано в протоколі.

Зокрема, обговорювалися можливості прив'язки змін ставки до досягнення одного або кількох економічних орієнтирів, до певного календарного періоду, а також до цілей щодо інфляції або зайнятості.

"Загалом багато учасників засідання наголошували, що завершення стратегічної оцінки політики Федрезерву буде дуже корисним для створення комплексної структури, яка допомогла б направляти подальші дії ФРС", - йдеться в документі.

Протокол показав, що керівники Федрезерву можуть завершити стратегічну оцінку політики, істотно змінивши вже на наступному засіданні текст заяви, який буде опублікований за його підсумками.

Серед учасників засідання, які висловилися з питання ще одного інструменту, який міг би використовувати Центробанк - контролю кривої прибутковості, більшість вважає, що його позитивний ефект для економіки в нинішніх умовах буде стриманим, оскільки ставки довгострокових облігацій в США нині є дуже низькими.

"Багато з цих учасників також наголосили на потенційних витратах, пов'язаних з контролем кривої прибутковості", - йдеться в протоколі.

Федрезерв зберіг процентну ставку щодо федеральних кредитних коштів (federal funds rate) у діапазоні від 0% до 0,25% річних на липневому засіданні, а також оголосив, що продовжить викуп активів "принаймні колишніми темпами", тобто US Treasuries сумою не менше $ 80 млрд на місяць і іпотечні облігації на $ 40 млрд на місяць.

Наступне засідання FOMC заплановано на 15-16 вересня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА