ПВК Вагнер - дипломат пояснив варіанти реакції Києва на видачу вагнерівців РФ / скріншот відео

Україна має кілька варіантів «дзеркальної» відповіді на видачу Білоруссю бойовиків ПВК «Вагнер» Росії.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на джерела у дипломатичних колах.

Читайте такожЗеленський про видачу "вагнерівців" Росії: наслідки будуть трагічними

Відео дня

Серед варіантів – тимчасове зупинення співробітництва з питань екстрадиції, скасування запланованого на жовтень «Форуму регіонів України й Білорусі» в Гродно, а також замороження роботи різних двосторонніх груп.

За інформацією співрозмовника, призупинення екстрадиції було б дзеркальною відповіддю на демарш офіційного Мінська в історії з виданням бойовиків ПВК «Вагнер» – учасників війни Росії з Україною.

При цьому, зауважив дипломат, білоруські правоохоронці звертаються до українських колег з запитами частіше, ніж навпаки.

Група "Вагнера" в Білорусі: що було раніше

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК «Вагнер», 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були й ті, хто воював проти України на Донбасі.
  • За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії.
  • Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні. 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції. 9 серпня він повідомив, що отримав від російського лідера Володимира Путіна лист на п'яти сторінках з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими «вагнерівцями».
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити по видачі 28 бойовиків ПВК «Вагнера». Всім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом «вагнерівців». У Генпрокуратурі РФ стверджують, що передача вказаних осіб здійснена в «суворій відповідності з нормами міжнародного права і національного законодавства РФ і Білорусі».