Реконструкція вулиці чи ремонт дороги на Полтавській: що роблять на одній із вулиць Кропивницького (ВІДЕО)

20.08.2020 08:56

В обласному центрі вже довгий час тривають ремонтні роботи на вулиці Полтавській. Урбаніст Дмитро Бабак переглянув приклади реконструкції вулиць в сусідніх та інших областях, а також розповів, які б зміни не завадило додати для оновлення вулиці Полтавської, щоб вона стала більш безпечною та комфортною і для пішоходів, і для водіїв. Про це йдеться у телеграм-каналі громадської організації «Urban.Krop», інформує медіапортал DOZOR.

За словами урбаніста, є велика різниця між ремонтом дороги, коли дорожники просто стелять новий шар асфальту, та реконструкцією вулиці, коли вже архітектори створюють проект та ставлять на перший план зручність, комфорт та безпеку всіх.

«Вулиця Полтавська – це широка магістральна вулиця з інтенсивним та швидким рухом. Лише у минулому році тут збили чотирьох пішоходів та велосипедиста, а машини регулярно потрапляють у ДТП та перевищують швидкість. Торік за кошти державного бюджету України тут розпочали ремонтні роботи: із самої вулиці Полтавської, полтавського мосту, суміжних відрізків, з Полтавської на велику балку та вулицю Кропивницького. У цьому ж році продовжили розширення з двох до чотирьох смуг руху», - розповідає Дмитро Бабак.
«Щоб на вулиці було не лише зручно пересуватися, але й перебувати, достатньо затінку і зелені, місць, де є можливість сісти та перепочити. Вулиці мають бути наповнені життям. На фоні невідремонтованих доріг в інших містах наша Полтавська абсолютно не змінилася. Та ж широка дорога, ті ж порушення швидкості та аварії, відсутність пандусів для батьків з візочками та людей з інвалідністю, місць для сидінь немає, здорові дерева вирубили, ті ж самі іржаві зупинки. А псевдо-велодоріжка - це просто плювок в обличчя усіх велосипедистів міста, оскільки вона йде із нікуди в нікуди, розміщена на місці колишнього тротуару, а саме покриття відповідає до умов велосипедного руху», - обурюється Бабак.

Можна навести багато прикладів зручної для пішоходів, велосипедистів та водіїв вулиці після реконструкції. У Черкасах на оновленій вулиці Героїв Дніпра зробили виділені велодоріжки, окремі тротуари, для пішоходів - острівці безпеки. Крім того, підняли перехід до рівня тротуару, звузили смуги біля пішохідних переходів, але не забули і про водіїв і дали їм місця для паркування.

Також у Вінниці можна побачити гарно реконструйовану вулицю Замостянську. Тут замінили асфальт тротуарною плиткою, підняли платформи зупинок до рівня громадського транспорту, висадили десятки сосен, кленів та сакур, а також не забули про сучасне світлодіодне освітлення.

«У свою чергу цікавий приклад для порівняння і з Тернополем. У них також є вулиця Чорновола, яку вони також відремонтували. Нагадаю, і наш міський голова дав доручення зробити це два роки тому. Тоді ніхто і не задумувався про тротуари, які тут як були, так і є в жахливому стані. Проте замінили асфальт на дорозі, але і з ним не все так просто. Ще тоді журналісти запитували в Андрія Райковича про комунікації під вулицею Чорновола та чи не будуть цей новий асфальт постійно перекопувати. Замість того, щоб одразу замінити трубу при ремонті, наші комунальники на минулому тижні розкопали цю дорогу вже ювілейний тридцятий раз», - стверджує урбаніст.

Як стверджує Дмитро Бабак, якщо мова йде про розширення доріг, то обов’язковим елементом є транспортне моделювання, щоб ще на етапі проектування розуміти те, чи збільшиться пропускна здатність або ж просто затор переміститься на інше перехрестя.

Більш детально про досвід міст України можна переглянути у відео. Також слідкувати за діяльністю громадської організації можна у ФейсбуціІнстаграмі та Телеграмі.  

Переглядiв: 1921