12:37 20.08.2020

У Федерації профспілок підтримали ініціативу Зеленського про підвищення мінімальної зарплати

2 хв читати

Київ. 20 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Федерація профспілок підтримує ініціативу президента України Володимира Зеленського про підвищення мінімальної заробітної плати, заявив перший заступник голови Спільного представницького органу об'єднань профспілок, заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.

"Щодо пропозицій, з якими вийшов сьогодні глава держави, - профспілки проаналізували ці показники і тут ми, аналізуючи ці цифри, опираємося на положення Генеральної угоди, яку ми підписали в 2019 році з владою і роботодавцями. Відповідно до норм цієї Генеральної угоди під час визначення рівня мінімальної зарплати ми відштовхуємося від двох показників: перший - це те, що мінімальна зарплата не може бути нижчою за фактичний прожитковий мінімум працездатної особи. За останніми даними Мінсоцполітики, розмір фактичного прожиткового мінімуму становить 5 150 грн", - сказав Шубін на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Він зазначив, що першим кроком, який має розглянути парламент уже 25 серпня, стане підвищення мінімальної зарплати до цього рівня. Другим кроком, за словами заступника голови ФПУ стане підвищення, відповідно до ініціативи президента, мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року до рівня 6 тис. грн.

"Третім кроком, який передбачено в середині 2021 року, ми фактично маємо наблизитися до наступного показника, який є контрольним у Генеральній угоді. Це європейський показник, який орієнтується на рекомендації Європейського парламенту 2008 року і вказує на те, що рівень мінімальної зарплати в країні має бути не більше ніж удвічі менший ніж середня заробітна плата в країні. Тобто мінімальна зарплата має становити щонайменше 50% середньої заробітної плати", - вважає заступник голови Спільного представницького органу об'єднань профспілок.

Так, у ФПУ вважають, що ініціативи Зеленського повністю відповідають досягнутим раніше домовленостям між урядом, роботодавцями і працівниками.

Як повідомлялося, Зеленський 6 серпня подав на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до державного бюджету на 2020 рік, яким із 1 вересня планується збільшити розмір мінімальної заробітної плати до 5 000 гривень.

Минулого тижня уряд схвалив макроекономічний прогноз на наступний рік, в якому також передбачено двоетапне підвищення мінімальної зарплати - до 6 і 6,5 тис. грн у 2021 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА