$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +3 Київ

"Криза, відставка уряду, дострокові вибори". Яценюк спрогнозував розвиток подій в Україні

"Криза, відставка уряду, дострокові вибори". Яценюк спрогнозував розвиток подій в Україні Яценюк: Прем'єр просто сховався з моменту свого призначення. Президент не знає ситуації
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook

Експрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що у країні можуть початися проблеми з виплатою пенсій, зарплат і соціальних допомог. На його думку, Україна має кілька варіантів і всі вони пов'язані з отриманням кредитів.

На рахунках держави немає грошей, це може призвести до економічної кризи, про це експрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк написав 26 листопада в Telegram.

"Начебто погодили бюджет з МВФ. І що? Програму реформ у цьому році провалили. Грошей на рахунках держави немає. За такої тенденції почнеться затримка з виплатами зарплат, пенсій та соціальних виплат. Далі перестануть відшкодовувати ПДВ, збирати переплати з податків, не фінансуватимуть місцеві бюджети і так далі. Дірка – 120 млрд грн. Якщо ЄС дасть макрофін (а це сумнівно), то дірка – 100 млрд грн. МВФ нам наразі не світить", – написав політик.

На його думку, Україна має кілька варіантів і всі вони пов'язані із запозиченням: отримання кредитів на зовнішньому ринку, на внутрішньому, рефінансування Нацбанку і купівля на емітовані кошти державних цінних паперів.

"Прем'єр просто сховався з моменту свого призначення. Президент не знає ситуації. Є четвертий варіант – економічна і політична криза, відставка уряду, дострокові вибори. Це основний варіант на 2021-й", – вважає Яценюк.

Україна співпрацює з МВФ за новою програмою stand-by. Виконавча рада Фонду схвалила її 9 червня цього року. Згідно з нею передбачено виділення Україні $5 млрд чотирма траншами. 12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу.

Міністр фінансів України Сергій Марченко говорив у вересні, що до кінця року Україна розраховує отримати від МВФ два транші по $700 млн. Однак заступник голови Нацбанку України Дмитро Сологуб вважає, що таку можливість уже втрачено і потрібно намагатися отримати один. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що в нинішній ситуації економіці України потрібні гроші МВФ.

"Вигідно нам, невигідно – зараз це як кров для організму людини", – пояснював він.

Голова Нацбанку України Кирило Шевченко заявляв, що МВФ "висловлює певне занепокоєння щодо антикорупційної політики".

Україна не встигне до кінця 2020 року отримати транш від МВФ, про це заявила 25 листопада перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Державний бюджет України не в змозі обслуговувати всі витрати, передбачені законом на 2020 рік. Два високопосадовці в уряді України повідомили "Економічній правді", що з 20 листопада Держказначейство зупинило фінансування всіх витрат, окрім захищених – зарплат бюджетників, соціальних виплат і погашення боргів.