Іран обіцяє відповісти на вбивство керівника секретної ядерної програми. Пропаганда закликає вдарити по Ізраїлю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Іран обіцяє відповісти на вбивство керівника секретної ядерної програми. Пропаганда закликає вдарити по Ізраїлю

Rouzbeh Fouladi / NurPhoto via Getty Images

Іран обіцяє «прораховану та рішучу» відповідь на вбивство свого науковця, який керував розробкою ядерної зброї. В цей час пропаганда закликає вдарити по ізраїльському портовому місту Хайфа та вбити якомога більше людей.

Про це повідомляє Reuters.

«Безсумнівно, Іран надасть прораховану та рішучу відповідь злочинцям, які забрали в іранського народу мученика Мошена Фарізаде», — заявив старший радник верховного лідера Ірану та голова стратегічної ради закордонних справ Камаль Харразі.

Фарізаде, якого довго підозрювали в керівництві секретною програмою з розробки ядерної зброї, днями вбили на околиці Тегерану. Військова та релігійна влада поклали відповідальність за цей напад на Ізраїль, який з 2010 року ліквідував кількох іранських науковців-ядерників.

Наразі прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу не коментує вбивство. Інші урядовці говорять, що не знають, хто міг це зробити.

Пропагандистська преса Ірану закликала до гарячої помсти. Газета Kayhan daily, редактора якої призначив сам аятола Алі Хаменеї, закликала до удару по місту Хайфа, якщо причетність Ізраїлю буде доведена.

«Атака має бути вчинена в такий спосіб, щоб разом зі знищенням об’єктів загинуло якомога більше людей», — йдеться в одній з колонок газети.

Проте іранська влада стикнеться з політичними та військовими труднощами, якщо атакує Ізраїль. Зокрема, напад зведе нанівець усі намагання обраного президента США Джо Байдена домовитися з Іраном. Стосунки між Тегераном і Вашингтоном напружені з 2018 року, коли Дональд Трамп вивів США з ядерної угоди 2015 року та поновив санкції.

На помсту Тегеран порушив обмеження, накладені угодою щодо заборони розробки власних ядерних проєктів. Байден заявив, що бажає повернути США до угоди з Іраном — відновити дію ядерних обмежень і зняти санкції.