«Артем» каже, що переходить на одноденний тиждень через брак замовлень на виготовлення зброї. Міноборони стверджує: замовлення є

Державна акціонерна холдингова компанія "Артем" заявляла, що переходить від початку 2021 року на одноденний робочий тиждень через брак замовлень на "Нептун", "Вільха", РС-80 і снаряди. Після цього з'явилася новина, що Міноборони вдвічі збільшило замовлення.

У теорії, протикорабельна крилата ракета «Нептун» уже давно прийнята на озброєння

Третій пуск ракети Р-360 з пускової установки УСПУ-360 берегової версії РК-360МЦ "Нептун" на випробуваннях наприкінці квітня 2020 року
Третій пуск ракети Р-360 з пускової установки УСПУ-360 берегової версії РК-360МЦ "Нептун" на випробуваннях наприкінці квітня 2020 року

На практиці, Міноборони довго не замовляло «Нептун»

Про брак замовлень виданню Defence News розповів директор ДАХК "Артем" Володимир Зимін, інформує Цензор. Після цього Міноборони зреагувало на заяви керівництва ДАХК "Артем", що з початку 2021 року підприємство збиралося переходити на одноденний робочий тиждень, а також на те, що замовлень на "Нептун", "Вільху", РС-80 та снаряди немає.

Що заявляв Артем

"На сьогодні у нас немає великих діючих контрактів за державним оборонним замовленням, які могли б завантажити наші виробничі потужності, хоча ми освоїли і готові поставляти для МОУ такі необхідні вироби, як снаряд 152-мм, снаряд ОФ29 і РС-80. З першого кварталу 2021 року "Артем" вимушено переводить близько 70% працівників на одноденний робочий тиждень. Це 1200 осіб", – розповів Зимін.

За його словами, працювати повний тиждень залишається "ядро" з 500–600 осіб. Ці фахівці будуть виконувати наявні контракти, зокрема імпортні. Тільки вони, наголосив Зимін, ще тримають підприємство "на плаву".

Роботи з постачання "Вільхи" і "Нептуна" досі на етапі обговорення.

"З огляду на складну ситуацію, великі витрати на теплоносії, епідемічну ситуацію та загрозу повного локдауну, на жаль, це єдине можливе рішення. Як тільки ДАХК "Артем" отримає стабільне замовлення для держави, ми зможемо дати людям роботу", – додав Зимін.

Як відреагувало Міноборони

У Міноборони наголошують, що у 2020 році з боку оборонного відомства профінансовано виконання ДАХК “Артем” дослідно-конструкторської роботи з розроблення артилерійських боєприпасів та постачання некерованих авіаційних ракет на суму 49 млн грн.

"З огляду на це, питання контрактів для Збройних Сил не може бути критичним для стабільного функціонування підприємства і лежить, швидше, у іншій площині. Як об’єктивного характеру, зокрема, пандемії і тотального локдауну, так і суб’єктивних факторів, які оборонне відомство з етичних міркувань не коментуватиме", – наголошується у коментарі оборонного відомства.

"Заяви керівництва компанії про переведення з першого кварталу наступного року близько 70% працівників ДАХК “Артем” на одноденний робочий тиждень викликають стурбованість, оскільки є природним запитання: яким чином за таких умов підприємство планує виконувати свої зобов’язання згідно з держоборонзамовленням", – заявили у Міноборони.

ДАХК "Артем" – один із ключових українських виробників ракетного озброєння. Компанія бере участь у серійному виробництві систем "Нептун" і "Вільха". Входить у концерн Укроборонпром.

Читайте також:

Усе йде до зриву оборонного замовлення. «Слуги» з уряду й Укроборонпрому звинувачують одне одного

корупія зброя армія

Знак гривні
Знак гривні