Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23473 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сквер київських інтелігентів, що на перетині вулиць Гончара й Велика Житомирська, обіцяють реконструювати до кінця 2020 року, повідомив голова Шевченківської райдержадміністрації Олег Гаряга.

Проєкт реконструкції переміг на Громадському бюджеті. Його інціаторами стала команда Всеукраїнської організації ЗМІНИ, яка минулого року реалізувала сквер на Рейтарській в якому розташована знакова скульптура – Їжачок в тумані.

«Метою нашого проекту є привернення уваги до існуючих екологічних рішень. Це прикладна освіта, формування екологічної свідомості серед жителів міста та докорінної зміни їхнього відношення до збору сміття для його подальшої вторинної переробки, проведення інформаційних кампаній серед молоді», – зазначає автор проєкту Павло Немерюк.

Спочатку в описі передбачалося облаштування екопарку на проспекті Перемоги, зрештою місцем реалізації обрали Сквер інтелігентів.

Передбачається облаштувати екопарк з енергозберігаючими технологіями – сонячними панелями та об’єктами блоагоустрою з перероблених відходів. Також там встановлять камери спостереження, тривожну кнопку, нові лави й урни, оновлять спортивну, дитячу та зелену зони, освітлення та покриття доріжок. У сквері облаштують велопаркінг, зони тихого відпочинку, виставки біля кав’ярні, центральний вхід, а також пониження та тактильну плитку для людей з інвалідністю.

За словами Романа Литвина, засновника майстерні вуличних меблів ТИ, яка займається реконструкцією скверу, бюджет досить мінімальний (1 640 000 гривень), але цього достатньо для проведення робіт та створення стійкого ландшафту. Команда зробила акцент на тому, що сквери потрібно реконструювати так, щоб не було відчутно присутності архітектора. Головна задача, на його думку, «максимально екологічно і делікатно втрутитися у вже наявне середовище, прибрати звідти зайве та підкреслити природу».

Зараз у сквері відбувається демонтаж мощення. На наступному тижні планується проведення земляних планувальних робіт та санітарної чистки рослин. У сквері не будуть зрізати жодного дерева, команда вже зробила інвентаризацію дерев та займається їх збереженням.

У проєкті підкреслюються вже висаджені рослини. Зокрема, у сквері є кілька каштанів, які раніше просто стояли на галявині, зараз біля них буде проходити одна з основних осей скверу, яка власне буде алеєю каштанів.

Команда провела дослідження, спілкувалася з відвідувачами скверу та місцевими жителями, вивчила прокладені стежки. За словами Романа Литвина, основне – це зробити так, щоб люди не задумувалися, як пройти через сквер, а не вигадувати «випадкові сценарії пересування людей».

Всі вуличні меблі будуть виготовлені за філософією майстерні – дизайн без дизайну. Вони не будуть ніяк сперечатися з навколишнім середовищем, але в свою чергу будуть стійкими, лаконічними та надійними. Під час виготовлення меблів використовується виключно термодеревина та не буде використовуватися фарба.

Архітектори також вирішили зберігати деякі наявні вуличні меблі та в деяких випадках реставрувати. Дитячий майданчик, який був у сквері також збережуть, але розширять його периметр.

«Дитячий майданчик ми демонтуємо, реставруємо, зберігаємо в ньому металеві елементи, а дерев‘яні змінюємо на термодеревину, а також додамо декілька ігрових локацій. Дитячий майданчик треба зробити більш органічним та цікавим для дітей. Також буде встановлено спортивний майданчик», – розповів архітектор.

На думку Романа Литвина, найцікавіше в сквері це те, що він створений людьми.

«Сквер підтверджує те, що в Україні не все залежить від системи загальнодержавної, а від ініціатив на місцях. Якби не ініціативи активістів пару років тому, то цього скверу не існувало би», – стверджує засновник майстерні ТИ.

Робота над проєктом розпочалася на початку липня. Проєктування відбувалося на основі експертного аналізу від архітекторів, ландшафтних архітекторів, соціологів і з активним залученням місцевих жителів.

У сквері вже встановили нові лавки, які створили «Агенти Змін». Зокрема, у сквері облаштовано дві круглі лавки різних моделей. Усередині кожної лавки передбачене місце для клумби. В основі конструкції металевий каркас, сидіння зроблені з дерева, а бічні елементи – з переробленого пластику.

Сквер київських інтелігентів було засновано 2013 року з ініціативи мешканців, які вберегли ділянку від незаконної забудови. У сквері встановлено скульптури Костянтина Скритуцького, які зображають чотирьох птахів – горобця, крука, сови та рибалочки (зимородка).

Фото: facebook.com/agentyzmin, facebook.com/ogaryaga/

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button