Заплати штраф і не подавай декларацію: новації від Зеленського

30.11.2020, 12:03
Заплати штраф і не подавай декларацію: новації від Зеленського

В Офісі Президента України пропонують штраф у 42,5 тисячі гривень за неподання декларації.

В Україні великою проблемою є декларування своїх доходів.

Проявляється воно не лише в тому, що дехто з топ чиновників забуває вказати якусь віллу, чи дорогий автомобіль, а і втому, що декларації мають подавати чиновники навіть найменшого рівня, які мають оклад 5000 грн; такі дії часто призводять до перевантаження системи.

Команда президента Володимира Зеленського внесла до парламенту проєкт закону №4434 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Автори метою проєкту зазначають встановлення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації.

Що пропонує команда Зеленського?

Пропонується статтю 3661 Кримінального кодексу України (Декларування недостовірної інформації, яку визнано такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною), згідно з Рішенням Конституційного Суду (КСУ) № 13-р/2020 від 27.10.2020) виключити, при цьому доповнити його новою статтею 3662 «Декларування недостовірної інформації» в наступній формі:

«Умисне внесення суб'єктом декларування недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 (8500 – 34 000 грн) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, —  карається штрафом від двох тисяч п'ятисот до трьох тисяч п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42 500 – 51 000 грн), або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Умисне внесення суб'єктом декларування недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів (понад 34000 грн) для працездатних осіб, — карається штрафом від трьох тисяч п'ятисот до п'яти тисяч (до 85000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Пропонується окремо визначити у статті 3663 Кримінального кодексу України кримінальну відповідальність за неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:

«Умисне неподання суб'єктом декларування декларації  особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - карається штрафом від двох тисяч п'ятисот до трьох тисяч п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42 500 – 51 000 грн) або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

У Зеленського сподіваються, що прийняття зазначеного законопроєкту дозволить усунути законодавчі прогалини, у зв'язку із прийняттям рішенням КСУ.

Однак, як видно з норм проєкту, за неподання декларації штраф менший ніж за недостовірну інформацію у великому розмірі!

Вочевидь, якщо особа працює державним службовцем і помиляється в декларуванні, то 42,5 тис. грн штрафу це великі гроші для неї, однак, якщо це топ чиновник із зарплатою в 300 тис. або 1 млн грн, то можна просто не подавати декларацію та сплатити штраф.

У деяких експертів виникає логічне запитання, чи цей проєкт направлений проти простих бідних чиновників, чи є просто імітацією діяльності, адже з точки зору багатої людини – це мізерна сума, а з точки зору бідняка – непідйомна.

Автор : Микола Шевчук
Читайте також:
Полтава
Чиновники вирішили перейти на новий рівень самопіару, згадавши про природу. Скільки на це витрачено коштів платників податків — невідомо.
12:30
Політика
Безробітна дружина прокурора Олександра Савенка купила квартиру у Туреччині за майже 700 тисяч гривень.
вчора, 16:08
Війна
Виявилося, що його купила для українських захисників родина з Норвегії.
02 березня, 18:07
Політика
Поліціянти та прокурори легалізують награбоване, декларуючись через криптовалюти.
26 лютого, 15:04
Політика
Хто вийшов у фінал конкурсу на голову Національного агентства з питань запобігання корупції?
21 лютого, 10:31
Політика
Іван Федоров їздить на автомобілях за майже 4 млн грн, які оформлені на його родичів.
16 лютого, 18:35