Скільки може коштувати планета Земля? Над цим питанням, як пише Daily Mail, задумався Грег Лафлін, асистент професора астрономії та астрофізики Каліфорнійського університету в Санта-Круз (США). Вчений розробив формулу, яка показала, що наша планета є найдорожчою в Сонячній системі.

Ггрег Лафлін створив спеціальну формулу для розрахунку вартості планет на основі безлічі параметрів. Серед останніх – маса і вік планети, середня температура на її поверхні, а також фактори, від яких залежить здатність планети підтримувати життя.

Формула Лафлін показала, що планета Земля коштує п'ять квадрильйонів доларів ($ 5 000 000 000 000 000). Земля виявилася найдорожчою планетою з усіх, вартість яких порахував астрофізик. Інші планети Сонячної системи вчений оцінив значно нижче. Наприклад, вартість Марса – всього 16 тисяч доларів США (тобто, Червона планета коштує приблизно як однокімнатна квартира в райцентрі). Вартість Венери взагалі смішна – всього один цент.

Вчений оцінив не тільки планети Сонячної системи, але і екзопланети, які в основному виявилися досить дешевими. «Якщо планета дешевша за 80 мільйонів доларів, то її не варто розглядати як перспективну для колонізації», – зазначив астрофізик, який використовував свою формулу для оцінки 1200 планет.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»