$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+7° Київ +9° Варшава +20° Вашингтон

ВР рекомендують ухвалити в цілому проект закону про всеукраїнський референдум

UA.NEWS SAV 30 Листопада 2020 15:38
ВР рекомендують ухвалити в цілому проект закону про всеукраїнський референдум

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній Раді ухвалити в другому читанні та в цілому проект Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Як повідомляє УНН, Комітет на своєму засіданні 18 листопада повторно розглянув у другому читанні проект Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум №3612 та зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до остаточної редакції даного законопроекту. Зазначається, що під час підготовки до другого читання членами Комітету було подано 160 нових пропозицій до цього законопроекту, що були розглянуті на засіданні Комітету.

«Загалом під час розгляду законопроекту Комітетом опрацьовано 1386 пропозицій, що надійшли від 49 народних депутатів як суб’єктів права законодавчої ініціативи, з яких: 366 пропозицій враховано, 39 – враховано частково, 52 – враховано редакційно, 929 – відхилено. Комітетом також підтримано поправки і пропозиції, що були спрямовані на врахування рекомендацій, висловлених у терміновому спільному висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ)», - зазначено у повідомленні.

Зокрема, це пропозиції щодо:

- одночасного проведення загальнодержавних, чергових місцевих виборів та всеукраїнського референдуму;
- вимог до формулювання питання, що виноситься на всеукраїнський референдум;
- проведення теледебатів між учасниками процесу всеукраїнського референдуму.

«Крім того, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії було збільшено термін збору підписів під ініціативою щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, вдосконалено алгоритм зупинення та відновлення процесу всеукраїнського референдуму через обставини, які є підставами для його зупинення, встановлено період, упродовж якого закон або окремі його положення, що втратили чинність, за результатами всеукраїнського референдуму не можуть бути ухвалені парламентом у тій самій редакції, тощо. За результатами розгляду у другому читанні Комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект №3612 в другому читанні та в цілому», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, офіційно терміновий загальний висновок Венеціанської комісії та БДІПЛ ОБСЄ щодо законопроекту №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», поступив до профільного парламентського комітету наприкінці жовтня.

Висновок був ухвалений на онлайн-засіданні 124-ї пленарної сесії Венеціанської комісії 8-9 жовтня 2020 року. У ньому враховані попередні рекомендації Комісії про правові рамки проведення національних референдумів в Україні та звіти БДІПЛ та ПАРЄ про вибори, які проводять в Україні.

Законопроект про референдум є однією з передвиборчих обіцянок президента Зеленського. Його було ухвалено в першому читанні 18 червня 2020 року голосами 252 народних депутатів.

Вартість референдуму може дорівнювати вартості одних виборів.

Експерт аналітичного центру «Інполіт» Максим Джигун зазначив, що законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум є продовженням передвиборчої кампанії президента Зеленського і має низку ризиків, які слід допрацювати й усунути.

Спікер парламенту Дмитро Разумков уточнив, які питання не будуть виносити на референдум. Він також зазначив, що Рада може проголосувати за законопроект у ІІ читанні в листопаді.