$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+7° Київ +7° Варшава +12° Вашингтон

Україна опустилася у світовому рейтингу впливу тютюнового лобі

Олег Бесараб 30 Листопада 2020 15:45
Україна опустилася у світовому рейтингу впливу тютюнового лобі

Україна погіршила позиції у рейтингу лобізму тютюнової індустрії, який оцінює втручання тютюнових компаній в державну політику.

Про це повідомив Центр громадянського представництва «Життя», представляючи в Укрінформі рейтинг України за індексом втручання та лобізму тютюнової індустрії. Глобальний індекс втручання тютюнової індустрії – це дослідження, що охоплює 57 країн, у тому числі й Україну. Він оцінює 7 індикаторів втручання тютюнової промисловості у формування політики: рівень участі в розробці політики, діяльність під прикриттям соціальної відповідальності бізнесу, привілеї для тютюнової промисловості, форми необов’язкової/нав’язливої взаємодії, прозорість, конфлікт інтересів, профілактичні заходи.

«Україна має один із найгірших показників, посівши 27 місце серед 33 європейських країн. Назагал у рейтингу 57 держав, але деякі країни посіли однакові бали й відповідно місця. Найгірші показники й найбільше втручання тютюнового лобізму зафіксовано в Румунії, Угорщині, які посіли 31 місце. Якщо брати попередній глобальний індекс, який вперше проводився в Україні в 2017-18 роках, то тоді Україна отримала 61 бал проти 68 балів цього року, погіршивши свій результат, який є одним із найгірших у світі», - розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка Центру громадянського представництва «Життя».

Після зміни влади в Україні були сподівання на зменшення тютюнового лобі на посадовців, від яких залежать рішення, але насправді цього не сталося, констатував Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

«Тютюнова індустрія знайшла підхід до нових народних депутатів і чиновників. Ми бачимо активну участь і фінансування тютюновою індустрією громадських організацій, інших впливових лобістів, які просувають її інтереси», - вказав Миткалик.

Раніше повідомлялося, що кожен п’ятий український підліток захоплюється вейпами та електронними цигарками.

У США загинув вейпер через вибух електронної сигарети. А пілот-вейпер ледь не спричинив авіакатастрофу.