$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+3° Київ +5° Варшава +13° Вашингтон

Австралійський штат повністю перейшов на «зелену» енергетику і готується до нових рекордів

UA.NEWS SAV 30 Листопада 2020 16:19
Австралійський штат повністю перейшов на «зелену» енергетику і готується до нових рекордів

Тасманія стала першим штатом Австралії й однією з перших юрисдикцій на планеті, яка може повністю забезпечувати своє населення електроенергією з відновлювальних джерел – вітрових та гідроелектростанцій.

Влада країни зазначила, що наступного року «зеленої» енергетики виготовлятимуть навіть більше, ніж потрібно. Зробити це вдалося після введення в експлуатацію однієї з останніх вітрових турбін на електростанції у гавані Гренвіла. За планом, там повинні з’явитися ще дві турбіни. Тоді відновлювальної енергії стане більше, ніж жителі штату споживають у середньому за рік, повідомляє австралійське видання Renew Economy.

Надлишкову електрику збираються експортувати на материкову частину Австралії, а також на міжнародні ринки. До 2040 року обсяг «зеленої» енергетики планують збільшити на 200% від нинішніх потреб у споживанні.

«Ми досягли 100% рівня чистоти в енергетиці завдяки нашій політиці та інвестиціям у промисловість», - каже міністр енергетики Тасманії Гай Барнетт. Він додав, що такий екологічний прорив також створює нові робочі місця у всьому штаті.

Таким чином, Тасманія доєдналася до Шотландії, Ісландії та Коста-Рики, які також уже повністю перейшли на відновлювальну енергетику.

Тасманія – штат, розташований на однойменному острові, у близько 240 км на південь від материкової Австралії і роз’єднаний з нею Бассовою протокою. Населення штату – близько 500 тисяч людей.

Нагадаємо, компанії SSE Plc та Equinor ASA збудують у Північному морі біля узбережжя Великої Британії найбільший у світі «вітровий парк».

Влітку президент Володимир Зеленський підписав закон щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

А за версією Energy Intelligence, «НАЕК «Енергоатом» увійшов до ТОП-10 рейтингу 100 світових «зелених» виробників безвуглецевої енергії за 2020 рік.