«Нафтогаз» впроваджує нову систему безпеки, яка за 9 місяців попередила втрати на понад $15 млн

«Нафтогаз» впроваджує нову систему безпеки, яка за 9 місяців попередила втрати на понад $15 млн

Вона допомогла попередити 13 незаконних втручань та виявити 32 врізки в трубопроводи

«Нафтогаз» впроваджує нову систему безпеки, яка за 9 місяців попередила втрати на понад $15 млн
фото: epravda.com.ua

Група «Нафтогаз впроваджує сучасну систему безпеки. За 9 місяців 2020 року вона допомогла  попередити 13 незаконних втручань, виявити 32 врізки в трубопроводи, а також 2 замасковані місткості для забору та зберігання вкрадених нафти й газоконденсату. Про це повідомляється у пресрелізі компанії. 

«За 9 місяців завдяки новій системі безпеки ми повернули викрадені у нас нафту та газоконденсат на загальну суму в еквіваленті понад $15 млн. В охоронній зоні трубопроводів виявлено та попереджено 23 природні пожежі та 2 техногенні аварії. Зараз ми можемо значно швидше реагувати на загрози та вчасно запобігати їм», – зазначив Костянтин Пожидаєв, директор з безпеки Групи «Нафтогаз».

До впровадження нової системи, наприклад, охорона зони залягання трубопроводів здійснювалась виключно шляхом автопатрулювання, що дорого і неефективно з огляду на результат.

Наразі створено ортофотоплан охоронної зони трубопроводів, завдяки якому можна, використовуючи сучасні геопросторові інформаційні системи, відслідковувати втручання та порушення. Крім цього, впроваджено повітряне патрулювання охоронної зони за допомогою безпілотників – так можна зафіксувати не лише вже здійснені врізки, а й підготовку до них. З березня вже здійснено понад 1500 вильотів БПЛ.

Окрім цього, тепер постійно застосовується внутрішньотрубна діагностика, яка дозволяє відстежити падіння тиску та інші зміни, які можуть сигналізувати про втручання у систему.

Наймасштабніші крадіжки, які було виявлено завдяки новій системі:

  • врізка до конденсатопроводу ТЦСК «Базилівщина – ШВПГКН» в Кегичівському районі Харківської області. Працівники виявили закопану ємність для збору вкраденого газового конденсату орієнтовним об’ємом 20-25 куб. м. Загальна довжина відводу від місця врізки в конденсатопровід до ємності становила близько 9 км.
  • врізка до нафтопроводу «Броди – Держкордон» у Стрийському району Львівської області. Завдяки роботі безпілотників, працівники Групи затримали автомобіль з автоцистерною об’ємом 38 куб. м, яка була заповнена вкраденою у Групи нафтою. В сільськогосподарській будівлі додатково виявили ще три армійські гумові ємності з нафтою загальним об’ємом 100 куб. м, а також кінець відводу, який прокладено в напрямку нафтопроводу (загальна довжина відводу – 6 км).

Врізки були спроєктовані таким чином, що виявити їх традиційними методами було б вкрай важко.

«В Україні успішно працюють приватні мінізаводи й нафтопереробні підприємства, які готові скуповувати нафту та газоконденсат сумнівного походження. Тому на сьогодні крадіжка цих ресурсів – це високодохідний кримінальний бізнес, який зростає та постійно винаходить нові способи врізок. Саме тому ми маємо постійно вдосконалювати свою систему безпеки та вчасно реагувати на загрози», – наголосив Костянтин Пожидаєв.

Посилилася й система охорони стаціонарних об’єктів. Так, на об’єктах почалося впровадження відеоспостереження, сигналізації та автоматизованого контролю доступу.

Раніше повідомлялося, що за три квартали 2020 року чистий збиток «Нафтогазу» склав 17 млрд грн.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло