$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+15° Київ +9° Варшава +13° Вашингтон

Саміт НАТО відбудеться у 2021 році в Брюсселі - Столтенберг

UA.NEWS 30 Листопада 2020 16:53
Саміт НАТО відбудеться у 2021 році в Брюсселі - Столтенберг

Наступний саміт НАТО відбудеться на початку 2021 року в Брюсселі.

Про це повідомив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, пише Інтерфакс-Україна.

У понеділок у Брюсселі під час відео-прес-конференції він нагадав, що вже відбулася телефонна розмова з обраним президентом США Джо Байденом. «Під час телефонної розмови я запросив Джо Байдена на саміт НАТО до Брюсселя на початку наступного року. Дата ще не визначена, але буде саміт НАТО, будуть усі лідери НАТО, і, звісно, Джо Байден. Я з нетерпінням очікую, коли зможу привітати президента Байдена наступного року на саміті НАТО тут, у Брюсселі, тому що це оптимальний варіант для всіх лідерів НАТО, щоб зустрітися», - сказав Столтенберг.

Генсек також повідомив, що має намір на цьому саміті представити свої пропозиції, спрямовані на посилення альянсу в політичному й оборонному аспектах щодо того, як продовжувати зміцнювати й адаптувати НАТО, так званий проект НАТО-2030. Моя мета з «НАТО-2030» - гарантувати, що НАТО залишається сильним альянсом, продовжує інвестувати в себе і буде сильним в політичному аспекті. Я продовжуватиму (працювати) з «НАТО-2030», завтра міністри закордонних справ обговорять (пропозиції групи експертів - ІФ), і після цього робота продовжуватиметься», - уточнив він.

Окрім того, Столтенберг висловився за оновлення чинної стратегічної концепції альянсу. «Я вже говорив, що прийшов час оновити стратегічну концепцію НАТО, тому що нинішня сфера безпеки фундаментально змінилася відтоді, коли в 2010 році було затверджено наявну концепцію», - вважає генсек НАТО.

Читайте також:

Європейський Союз запросив новообраного президента США Джо Байдена на два саміти в першій половині наступного року.

Україна може розраховувати на отримання Плану дій щодо членства в НАТО у 2023 році – але для цього вона має виконати кілька умов, розповіла директор центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук.

А міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про плани провести в Україні у травні 2021 року Кримський саміт.