Антикорупційний суд заявив про тиск з боку члена Вищої ради правосуддя, який вимагав дати йому матеріали справи

Павло Калашник, фото
Павло Калашник
Вищий антикорупційний суд звинуватив у тиску одного з членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Той хотів всупереч закону отримати копії матеріалів справи, яка ще розглядається.

Про це повідомляє прес-служба Антикорсуду.

Отримати матеріали справи член ВРП хотів «з метою оцінки вчинених суддею процесуальних дій та ухвалених рішень».

«Поряд із цим, витребування матеріалів супроводжувалося попередженням про притягнення судді до відповідальності, у випадку невиконання такої вимоги», — йдеться у повідомленні.

Йдеться про таку справу: за скаргою Національної асоціації адвокатів України (НААУ) судді розглядають дисциплінарну справу щодо колегії суддів ВАКС. І, що найцікавіше, цей член ВРП, який звернувся до суддів Антикорсуду фактично з погрозою (як вбачають у суді), сам є членом цієї асоціації адвокатів.

Саме через це у ВАКС наголошують на конфлікті інтересів, бо виходить, що член ВРП вимагає копії матеріалів справи, в якій однією зі сторін є асоціація, членом якої він є сам. Як зазначає Центр протидії корупції, членом НААУ у Вищій раді правосуддя є Олексій Маловацький.

Але в будь-якому разі, є конфлікт інтересів чи ні, закон забороняє вимагати у суддів матеріали незавершеної справи. 

Крім звинувачень у тиску, Антикорсуд хоче відсторонити цього члена ВРП.

«Колегія суддів ВАКС заявила про відвід зазначеному члену ВРП, оскільки його дії викликають сумнів у його неупередженості», — йдеться в повідомленні.

Всемогутня ВРП

Вища рада правосуддя фактично є ключовим органом у системі правосуддя в Україні, саме вона вносить подання про призначення суддів, звільняє суддів з посади, виносить рішення про відсторонення від посади, вирішує, чи порушує суддя умови сумісності, надає дозвіл на затримання судді та утримання його під вартою і багато чого ще.

Саме ВРП була в центрі критики як судової реформи Порошенка, так і вже нової, за президента Зеленського. Перший просто змінив склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і ВРП, але їхню модель і процедуру добору членів залишив старою, що якісно не змінило суті цих органів.

Судова реформа Зеленського змінила модель ВККС, однак ВРП фактично не торкнулася.

читайте також
Новий закон про судову систему має багато позитиву, але це не реформа — експертка

Зокрема, «плівки Вовка» показали, що можновладці не втратили бажання отримати вплив на ВККС і ВРП, які мають велику вагу в системі правосуддя. Що цікаво, саме у справі цих плівок Національне антикорупційне бюро (НАБУ) просило відсторонити від посади главу Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, але Вища рада правосуддя відмовила у цьому.

Якщо коротко, то один з епізодів справи такий: НАБУ звинувачує Вовка у впливі на ВРП, але без згоди самої ВРП притягнути Вовка до відповідальності не може.

читайте також
НАБУ просить дозволу затримати голову Окружного адмінсуду Києва Вовка та інших суддів


Поділитися: