$39.57 €42.12
menu closed
menu open
weather +12 Київ

У Нацслужбі здоров'я України назвали суму середньої зарплати лікаря та керівника лікарні

У Нацслужбі здоров'я України назвали суму середньої зарплати лікаря та керівника лікарні Найнижчі зарплати лікарів, за даними НСЗУ, були в Одеській, Рівненській та Хмельницькій областях
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr

З квітня до вересня 2020 року зарплата медиків, які надають спеціалізовану допомогу в українських лікарнях, становила приблизно 9 тис. грн до вирахування податків, зарплата керівників установ – 23,5 тис. Про це повідомили в Національній службі здоров'я України.

Найвищі середньомісячні зарплати в Україні серед медпрацівників із квітня до вересня 2020 року були в лікарів спеціалізованої медичної допомоги в Луганській області – 10,8 тис. грн і Києві – 10,4 тис. грн. Про це 30 листопада повідомив пресцентр Нацслужби здоров'я.

Найнижчі зарплати були в Одеській області – 7,3 тис. грн, у Рівненській 7,5 тис. грн, Хмельницькій 7,8 тис. грн.

"Є випадки, коли витрати на оплату праці лікаря в одній із лікарень прифронтової зони складають у середньому 73 тис. грн. Адміністрація підняла зарплати, щоб утримати фахівців", – зазначено в релізі.

За інформацією НСЗУ, протягом зазначеного періоду середня зарплата медика, який надає спеціалізовану допомогу, становила приблизно 9 тис. грн до вирахування податків, зарплата керівника установи – 23,5 тис. грн, середнього медперсоналу – 7,5 тис. грн, молодшого медперсоналу – 6,1 тис. грн.

"НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання та договором. Відтепер фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медустанов. Від стратегії розвитку, яку вони виберуть, та здатності скласти реальний фінансовий план і виконати його залежить успішність лікарні й зарплати працівників", – підкреслили у службі здоров'я.

За даними відомства, в Україні є приклади, коли завдяки реформі виплати закладу зросли вп'ятеро, а зарплати залишилися на рівні нижчому, ніж середній для цього регіону. Є випадки, коли заклад тримає на депозиті значні суми, тоді як працівники й далі отримують невисокі зарплати.

"1263 заклади – це 57% від загальної кількості тих, що уклали договір із НСЗУ, прозвітували, що мають на своєму рахунку залишок понад 1 млн грн", – зазначено в повідомленні.

З 1 вересня медичні установи, які надають спеціалізовану, високоспеціалізовану, паліативну допомогу, медичну реабілітацію та екстрену допомогу, отримують від НСЗУ додаткове фінансування для підвищення зарплат медпрацівникам. Зарплати лікарів підвищили на 70%, фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою на 50%, молодших медичних сестер на 25%, підкреслили у службі здоров'я.

Про намір підвищити зарплати медикам на 25–70% 17 червня оголосив президент України Володимир Зеленський. Він оцінював щомісячні витрати на підвищення виплат медичним працівникам у 2 млрд грн. За словами Зеленського, таке рішення дасть можливість підняти зарплати медикам другої ланки, "поки не запрацює нова система нарахування зарплат 2021 року".

У червні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що з 1 вересня зарплати всім медичним працівникам в Україні підвищать на 25–75%.

Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні 7 вересня затвердив механізм доплат до заробітних плат медичних працівників. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що на підвищення зарплат медпрацівникам уряд виділить 5,9 млрд грн.