$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Новообрані депутати в Закарпатській області після присяги заспівали гімн Угорщини

Новообрані депутати в Закарпатській області після присяги заспівали гімн Угорщини Україна 26 жовтня заборонила в'їзд у країну двом високопосадовцям з Угорщини
Фото: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungary / Facebook

У Сюртівську сільську раду обрано 22 депутатів: 12 – від політичної сили "КМКС "Партія угорців України", п'ятеро – самовисуванці, троє – від "За майбутнє" і двоє  від "Слуги народу".

У Сюртівській об'єднаній територіальній громаді (Закарпатська область) місцевий голова разом із депутатами після складання присяги виконали гімн Угорщини. Відповідне відео опубліковано 30 листопада на сторінці "Закарпаття ТОП" у Facebook.

За даними "Закарпаття ТОП", правоохоронні органи ніяк не відреагували на інцидент.

За інформацією ЦВК, у Сюртівську сільську раду обрано 22 депутатів: 12 – від політичної сили "КМКС "Партія угорців України", п'ятеро – самовисуванці, троє – від "За майбутнє" і двоє – від "Слуги народу". У заяві не повідомляють, депутати яких партій виконували угорський гімн замість українського.

На місцевих виборах 2020 року сільським головою Сюрте обрано самовисуванця Арпада Пушкаря.

Україна 26 жовтня заборонила в'їзд у країну двом високопосадовцям з Угорщини через агітацію на місцевих виборах у Закарпатській області.

25 жовтня по всій території України, окрім анексованого Криму й окупованих районів Донецької та Луганської областей, відбулися місцеві вибори. Громадяни України обирали міських, сільських і селищних голів, а також депутатів обласних, районних, міських, сільських і селищних рад. Вибори вперше провели згідно з новим Виборчим кодексом – за пропорційною системою з відкритими списками. За інформацією Центрвиборчкому України, явка становила 36,88%.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто в день голосування закликав угорців, які живуть у Закарпатті, підтримати політичну силу "КМКС "Партія угорців України". В українському МЗС заявили про пряме втручання у внутрішні справи і неповажне ставлення до законів України.

Перед цим агітацію за КМКС у Закарпатті вів держсекретар із питань національної політики Янош Арпад Потап, повідомляла громадянська мережа "Опора". Угорщина заперечувала, що його вiзит 19 жовтня є політичним втручанням.