До Острозької академії завітали майбутні науковці

16 Травня 2019, 09:49
Під час секційного засідання 6433
Під час секційного засідання

До Національного університету «Острозька академія» завітали майбутні науковці з п’яти областей України – Рівненської, Хмельницької, Тернопільської, Волинської і Житомирської. У середу, 15 травня, в університеті відбулася учнівсько-студентська конференція в межах реалізації науково-дослідницького проекту «Соціально значущі проекти молоді», реалізовуваного за сприяння відділу освіти Острозької районної державної адміністрації.

На науковому зібранні Острожчину представляли учні Розвазької ЗОШ І–ІІІ ступенів, Хорівської ЗОШ І–ІІІ ступенів і НВК «Оженинська ЗОШ І–ІІІ ступенів (ліцей) – ДНЗ» імені Т. Г. Шевченка, НВК «Оженинська ЗОШ І–ІІІ ступенів №2 – ДНЗ».

Офіційне відкриття конференції
Офіційне відкриття конференції

 

З вітальним словом до учасників звернувся проректор із науково-педагогічної роботи Національного університету «Острозька академія», професор Дмитро Шевчук.

«Приємно, що нам вдається налагоджувати співпрацю між школами, ліцеями гімназіями й університетом. Це дуже важливо, оскільки ми не повинні замикатися в собі, а виходити назовні й допомагати вам у наукових дослідженнях. Я, як науковець, хочу зауважити, що наука має перспективу, бо молоді люди зацікавлені наукою. Заохочую вас до плідних дискусій, які сприятимуть вашому науковому розвитку», – зазначив Дмитро Михайлович.

Вітальне слово від Дмитра Шевчука
Вітальне слово від Дмитра Шевчука

 

Також присутніх привітав автор і натхненник проекту «Соціально значущі проекти молоді», начальник відділу освіти Острозької РДА Олександр Харчук. Олександр Анатолійович подякував учням і вчителям, які завітали на конференцію, а також студентам і викладачам, які долучилися до науково-дослідницького проекту.

«Дуже добре, коли університет повертається обличчям до шкіл і перестає варитися у власному соку. Водночас для учнів це можливість вийти за межі своєї області, поспілкуватися зі студентами, спробувати сформувати кінцевий науковий продукт і здобути великий досвід у науковій комунікації», – зауважив Олександр Харчук.

До присутніх звертається Олександр Харчук
До присутніх звертається Олександр Харчук

 

Після офіційного відкриття учасники конференції працювали у двох підсекціях. Модерували роботу доцент кафедри української мови і літератури Віталій Максимчук і доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту Юлія Харчук.

Доповідачі порушували економічні, безпекові, юридичні та психологічні проблеми, аналізували питання громадського здоров’я й міжнародних відносин. Не оминули увагою школярі наукового поступу соціогуманітарних дисциплін, зокрема філології, історії та журналістики.

Під час секційного засідання
Під час секційного засідання

 

Прикметно, що у своїх виступах доповідачі зверталися до постатей, пов’язаних із Острогом і Острожчиною. Приміром, 10-класниця з Оженина Андріана Фурдей і першокурсниця Анастасія Мельник проаналізували лексичні особливості Острозької Біблії в перекладі Рафаїла Турконяка. Учениці Кременецького ліцею ім. Уласа Самчука Вікторія Бондар і Діана Мордас та студентки Янна Томляк і Вікторія Шманьків окреслили мотиви й колірну палітру лірики Галини Гордасевич, яка свого часу навчалася в Острозькому педучилищі. Восьмикласниця з Дубна Надія Діхтярчук і студентка Оксана Гладун розповіли про резиденції Василя-Костянтина Острозького – Дубно й Острог.

«Василь-Костянтин завжди залишався покровителем мистецтв та освіти України. Він заснував першу школу у вищій Європі – Острозьку академію. При академії була започаткована друкарня, у якій працював Іван Федоров. Тут він видав «Буквар», «Апостол»  і Острозьку Біблію. Однак багато заслуг князя Василя-Костянтина Острозького не оцінені повною мірою. Чому так?», – саме це питання спробує розв’язати Надія Діхтярчук у подальшому.

Виступають учениця Хорівської ЗОШ Ірина Корнійчук і студентка Вікторія Приступа
Виступають учениця Хорівської ЗОШ Ірина Корнійчук і студентка Вікторія Приступа

 

Доповіді школярів ЗНЗ Острожчини стосувалися актуальних питань сучасної науки. Зокрема, учениця Оженинської ЗОШ І–ІІІ ступенів ім. Т. Г. Шевченка Анна Дем’янчук разом зі студентом Олегом Сітаренком розмірковували, чи загрожує трудова міграція економічній безпеці України? Дев’ятикласниця цієї ж школи Анастасія Горощук і першокурсниця Богдана Панасюк проаналізували детермінанти старіння людського організму. Про сленг як виразник сучасної польської мови розповідали учениця Хорівської ЗОШ І–ІІІ ступенів Ірина Корнійчук і студентка Вікторія Приступа. Дев’ятикласник із Хорова Назар Антонюк разом зі студенткою Тайланою Безушко обговорювали перспективи реформування місцевого самоврядування. Як створити банківський портфель, намагалися усвідомити учні Розвазької ЗОШ І–ІІІ ступенів Олександр Киричук, Ярослав Шевчук і студентка Наталія Сахарук.

Доповідь виголошує Назар Антонюк (Хорівська ЗОШ)
Доповідь виголошує Назар Антонюк (Хорівська ЗОШ)

 

Обговорення минуло в дружній атмосфері. Представлені роботи планують повністю завершити до 10 червня, а впродовж літа сформувати науковий збірник і в жовтні презентувати його науковій спільноті.

Коментарі
17 Травня 2019, 13:47
Шановний авторе статті "До Острозької академії завітали майбутні науковці"! Колектив НВК "Оженинська ЗОШ І-ІІІ ст.№2-ДНЗ" вкрай здивований у зв'язку з поширенням недостовірної інформації стосовно учасників від Острожчини. Вже другий рік поспіль наша школа результативно співпрацює з університетом у рамках спільного соціально краєзнавчого проекту і Фурдей (не Фурдаль) Андріанна є ученицею нашої школи 10 класу, а не 11 класу. Прикро, що про участь нашого НВК не згадано жодним словом. Будь-яка праця має бути оцінена і заслуговує на увагу!
17 Травня 2019, 20:02
Шановні педагоги НВК &amp;quot;Оженинська ЗОШ І-ІІІ ст.№2-ДНЗ&amp;quot;, основою матеріалу стала програмка заходу, яку готувала методист районного відділу освіти. На жаль, там була допущена помилка.<br/>Перепрошуємо за неточності та щиро дякуємо за допомогу.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024