Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Радбез ООН відмовився розглядати закон про українську мову на вимогу РФ

Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй на засіданні 20 травня відмовилася розглядати закон про українську мову на вимогу Росії.

Так, члени Радбезу ООН не включили українське питання до порядку денного. «За» проголосували п’ять представників, «проти» — шість, четверо — утрималися.

Перед початком засідання представники Франції, Німеччини, США, Бельгії, Польщі заявили, що ініційоване РФ питання є спробою тиску на Україну.

Нагадаємо, 17 травня російська делегація звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання що українського Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Українські дипломати назвали такий крок намаганням Росії перетворити Раду Безпеки ООН на «вечірнє шоу», адже ця структура покликана обговорювати питання міжнародного миру та безпеки, до чого український закон про мову не має жодного стосунку.

Що варто знати про український мовний закон:

Законопроект покликаний унормувати законодавство України про мову після того, як Конституційний суд скасував ухвалений у 2012 році так званий закон «Колесніченка-Ківалова». Він передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%. Низка обласних та місцевих рад визнали російську мову регіональною. Окрім того, регіональною у західних областях було визнано угорську мову, молдовську та румунську.