Випробування іонно-плазмового двигуна тривають у лабораторії Харківського національного аерокосмічного університету. Вчені разом зі студентами та розробниками FED працюють над проектом і по закінченню планують виробляти їх.

Іонно-плазмові двигуни потрібні для переміщення супутників та ракет у космічному просторі: вони можуть замінити своїх "попередників", які працюють на хімічному паливі: іонні більш економні і здатні безперервно працювати вдвічі довше - до десяти років, повідомляє Суспільне.

"Ресурс роботи цього двигуна має бути приблизно 15-17 тисяч годин, тобто це півтора-два роки безперервної роботи", - каже один з розробників Андрій Лоян. Якщо під час випробувань виявлять помилку, доведеться починати наново.

фото: Суспільне

"У цьому якраз найбільша складність цих випробувань — що можна пройшовши, припустимо, п'ять, сім, 10 тисяч годин, тобто після року випробувань, можна раптом виявити якусь помилку, і тоді весь цикл розробки потрібно повторювати спочатку", — каже Лоян.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Розробка першого зразка коштує 6 мільйонів доларів. Цю суму науковці отримали від акціонерного товариства FED.

"Якщо швидкість витікання рідкого палива з ракетного двигуна — це десь 5 км/с, то швидкість витікання іонів з іонно-плазмового двигуна 95-100 км/с. Чим відрізняється від рідкого — його можна увімкнути й вимкнути, увімкнути й вимкнути. Це дуже важливо. При коригуваннях, при уповільненні та пришвидшенні. Тому оці параметри іонно-плазмового двигуна, на наш погляд, у нас вийшли", — сказав керівник товариства Віктор Попов.

Виробництво мають розпочати у 2022 році, одразу після завершення випробувань.

Нагадаємо, у небі над Харковом повисло "помилкове" сонце, і Кернес тут ні при чому

Як повідомляв портал "Знай.uа", кам'яна брила розміром з Національний стадіон мчить до землі: попередження NASA

Також, "Знай.uа" писав, палаючий "гість" з далекого космосу рвонув прямо над містом, в одну хвилину все завмерло.