На Херсонщині обліковують пам'ятки архітектури

Херсонщина, пам’ятки архітектури, Батурін
В Херсонській області взяли на облік 73 пам’ятки архітектури, які розташовані у Херсоні, Каховці та Бериславі.

Розпорядження про взяття на облік щойно виявлених пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення підписав т. в. о. голови Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир. Документ стосується 63 об’єктів, розташованих у Херсоні та по 5 — у Бериславі і Каховці.

Найстарішими об’єктами Херсона, які потрапили до переліку є колишній торговельний будинок на вул. Пилипа Орлика, 31, брама заїжджого двору купця Ірликова на Преображенській, 26, житловий будинок на Віктора Гошкевича, 25, колишня велика стара синагога на Гончарній, 14, синагога Шрейбера на Потьомкінській, 37. Також у ньому є будівля облдержадміністрації, комплекс споруд колишньої губернської лікарні на Ушакова, 67, будівля колишнього мануфактурного магазину Тотеша на Суворова, 26 та інші об’єкти.

В Каховці до переліку потрапили будинок колишньої земської лікарні 1888 року, дві арки проїзду житлових будинків кінця позаминулого століття, будинок колишньої жіночої гімназії 1905 року та будівля давно закритого кінотеатру середини 1950 років.

У Бериславі статус пам’яток містобудування та архітектури отримали колишній готель для прочан 1850-х років, будівля колишньої Воскресенської церкви 1882 та 1950 років забудови, житловий будинок на Гоголя, 9 початку минулого століття, будинок двокласного училища 1884 року на Шевченка, 22 та комплекс Успенської церкви 1811-1835 років.

Протягом трьох років всі вказані об’єкти повинні включити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Олег БАТУРІН

На фото: Будівлю колишньої Воскресенської церкви в Бериславі у 1950-ті роки перетворили на районний будинок культури.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон