UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Ткаченко розповів про долю Гостиного двору у Києві

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко просить передати Гостиний двір у Києві на баланс його відомству, щоб створити там Музей сучасного мистецтва та культурний хаб
 

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на Facebook-сторінку Ткаченка.

Він наголосив, що Гостиний Двір у жодному випадку не буде переданий під приватну забудову, а міністерство кожен свій крок обов’язково обговорюватиме із громадськістю і висвітлюватиме публічно.

"Міністерство вже у діалозі з громадськими організаціями, які прагнуть спільно сприяти створенню Музею сучасного мистецтва та його належному функціонуванню, за аналогом досвіду європейських країн. Зокрема, з ГО "Музей сучасного мистецтва", яка представляє інтереси професійної спільноти: художників, кураторів, критиків, мистецтвознавців, музейників. Плануємо підписати Меморандум між сторонами найближчим часом", – написав Ткаченко.

Він вважає, що його ініціатива – державна позиція, і сподівається на підтримку уряду.

Лист Ткаченка

пост Ткаченка

Нагадаємо, екс-нардеп Ігор Луценко заявив, що міністерство культури та інформполітики в особі очільника Олександра Ткаченка остаточно заблокувало передачу Гостиного двору з державної власності у комунальну власність Києва.

Гостиний двір – будівля, зведена на початку у 1809 році на Подолі у Києві. У серпні 2011 року Гостиний двір виключили з переліку памʼятників архітектури, у квітні 2012 року Київрада дала дозвіл на реконструкцію будівлі під торгівельно-офісний центр.

У наступні роки відбувалася боротьба за Гостиний двір у судах.

Гостинний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з зими 2013 року. У 2014-2016 суди скасували дозвіл на виконання будівельних робіт, після чого роботи припинилися. У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав "Укрреставрацію" повернути будівлю – пам’ятку архітектури "Гостинний двір" Регіональному відділенню ФДМУ по місту Києву.

Передбачалося, що для початку консерваційних робіт та подальшої реставрації Фонд держмайна має передати Гостиний двір на баланс міста.

Київська міська рада кілька разів звернулася до Кабінету Міністрів із проханням передати на баланс столичної громади цю будівлю із зобов’язанням зберегти за нею функцію культурного закладу і не приватизовувати.

Наприкінці 2019 року Мінкульт – тоді ще очолюваний Володимиром Бородянським – заявляв, що не зацікавлений у тому, щоби брати в державне управління Гостиний двір, мовляв, вирішувати долю будівлі має у першу чергу громада Києва.

Восени 2020 року та сама "Укрреставрація" у зверненні до прем’єр-міністра Шмигаля запропонувала приватизувати Гостиний двір і розмістити там "громадські та культурно-мистецькі об’єкти".

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme