Технології

Запропоновано простий метод оцифровки рухів тіла

0

Сучасні системи оцифровки руху тіла не можна назвати надто простими або досить точними. Найдосконаліші з методів вимагають або громіздких носяться пристроїв, або змушують рухатися перед масивом камер. Рішуче спростити процес оцифровки рухів тіла обіцяють дослідники з університету Тафтса в Массачусетсі (Tufts University). Технологія настільки проста, що може стати широко доступною у вигляді облягає одягу.

Ідея полягає в тому, що до шкіри притискаються нитки, покриті токопроводящей фарбою на основі вуглецю. У процесі руху тіла нитки натягуються і послаблюються, що призводить до зміни опору. Ці зміни фіксує електроніка, оскільки через нитки пропущений слабкий струм. Решта роботи лягає на той, якого навчають чіп, який інтерпретує динаміку зміни опору на контрольних ділянках відповідно до рухами тіла.

Під час експерименту вчені помістили дві струмопровідні нитки хрест-навхрест на шиї випробуваного. Він повертав головою з боку в бік, а електроніка фіксувала динаміку зміни опору в нитках. Система з точністю до 93% визначала зміни напрямку, кути повороту і ступеня зміщення голови. Ця технологія, ймовірно, буде так само добре працювати при відстеженні руху інших частин тіла, хоча алгоритми повинні бути спеціально навчені для кожної з них.

Слева натянутя нить, справа — согнутая. Размер белой шкалы — 200 мкм. Источник изображения: Yiwen Jiang, Tufts University

Зліва натягнута нитка, праворуч — зігнута. Розмір білої шкали — 200 мкм. Джерело зображення: Yiwen Jiang, Tufts Universit

Команда дослідників сподівається, що коли-небудь запропонована ними система перетвориться в легені датчики на шкірі або навіть в облягаючий одяг, яку можна буде використовувати для таких цілей, як дискретний моніторинг спортивних результатів, перевірка ступеня втоми водіїв вантажівок, спостереження за пацієнтами з хворобою Паркінсона і , нарешті, для розваг у віртуальній реальності.

Comments

Comments are closed.