Львів заполонили снігурі (ФОТО)

Новини 31 Січня, 2021 10 761

Фото: ФБ/Петро Мацук

Городяни оприлюднюють світлини птахів, які «вже кілька років оминали Львів»

У Львові цієї зими  побільшало снігурів.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляють користувачі соцмереж, які оприлюднюють світлини птахів з різних локацій міста. Повідомляється, що цієї зими городяни зустрічають зграйки снігурів, зокрема, на вулиці Джорджа Вашингтона, на Погулянці, біля Львівської національної академії мистецтв, у Снопківському парку, на вулиці Садовій, в районі Піскових озер.

Атмосферні світлини снігурів у Львові 30 січня оприлюднив на сторінці спільноти birdwatching Ukraine Петро Мацук.

«Багато людей говорять, що давно не бачили снігурів. Трохи голову догори і ось вони. Львів. вул Джорджа Вашингтона, 17а, Погулянка», – зазначив у коментарі до світлин Петро Мацук.

Lada Moskalets оприлюднила світлини зграйки снігурів на деревах біля Львівської національної академії мистецтв.

Як раніше повідомлялося, снігурі оминають Львів. У Львові лише щасливці змогли побачити снігурів. Цілком імовірно, що дехто з львів’ян ніколи так і не натрапить на цих червонобоких птахів. Їх з року в рік все менше прилітає на зимівлю до нашого міста. Орнітологи та екологи кажуть, що снігурів у нас побільшає, якщо зими будуть суворішими. «У Львові та за межами міста є снігурі, які в нас зимують і залишаються на літо. Та їх популяція нечисленна, – розповідає директор Львівського обласного дитячого еколого-на-туралістичного центру. – А взимку снігурі з Півночі до нас прилітають все рідше. Вони з’являються в місті лише тоді, коли у північних регіонах зима стає суворою та випадає багато снігу».

Як  повідомлялося, причин зменшення снігурів у місті є декілька: по-перше, у центрі міста їх майже немає через нестачу їжі. Взимку снігур живиться ягодами калини, горобини та іншими, бруньками і насінням дерев (ясена, клена тощо). А їх кількість у місті зменшилась. По-друге, тут присутнє значне турбування і розлякування птахів голосними звуками, транспортом, великою кількістю людей тощо. Деревних насаджень не так вже й багато, тому сховатися важче.

Довідково. Снігур – птах ряду горобцеподібних, родини в’юркових. В Україні осілий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в Карпатах та Поліссі; мігрує і зимує на всій території.

Довідково. На фото – подружжя снігурів. Зліва самець, а справа самка. Молоді самці теж схожі на самок, але з віком їх колір стає більш виразним. До шлюбного періоду самці чепуряться. Їх оперення стає яскравішим, щоб точно сподобатися тій самій. Іноді йдеться про разючу зміну стилю.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,