Фази Місяця впливають на тривалість та якість сну

Фази Місяця впливають на тривалість та якість сну

Дослідження
Укрінформ
Вчені встановили, що вплив Місяця на сон величезний та зберігається навіть у містах, сповнених штучних вогнів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті, опублікованій в журналі Science Advances.

Під повний Місяць люди засинають пізніше і сплять менше звичайного.

«Наші результати показують, що людина засинає пізніше і спить вночі менше перед повним Місяцем. Дані говорять про те, що місячне світло, ймовірно, стимулює нічну активність і пригнічує сон», - пишуть автори дослідження.

Повсюдна доступність штучних джерел світла дозволила людям пристосувати режим сну і нічної активності до вимог сучасного суспільства, створивши добре освітлене або затемнене середище, яке значною мірою ізолювала їх від природних циклів.

Читайте також: Вчені висунули нову гіпотезу походження води на Місяці

«Для людського ока місячне світло настільки яскравей, що легко уявити собі, що під час відсутності штучних джерел воно може впливати на нічну активність і сон», - йдеться у статті. Щоб перевірити цю гіпотезу, науковці використовували фітнес-трекери для відстеження сну більш ніж у 500 добровольців, які живуть у різних умовах та регіонах світу.

Близько сотні учасників експерименту набрали серед представників корінного південноамериканського народу тоба. Деякі з них вже живуть у містах, а інші досі мешкають у сільській або малонаселеній місцевості, в якій навіть немає електрики. Решту добровольців набрали зі студентів американського Сіетла і околиць - тобто із сучасного постіндустріального суспільства, що буквально плаває у штучному освітленні.

Дані трекерів показали загальне для всіх людей, незалежно від обставин їхнього життя. Так, у періоди повного Місяця добровольці засинали пізніше і спали менше, ніж в інші дні календарного місяця. У повний Місяць міські жителі засинали в середньому через дві години і 33 хвилини після заходу і спали сім годин і 47 хвилин, сільські ж засинали через дві години 20 хвилин і спали по вісім годин 14 хвилин. Для порівняння: на 15-й день Місяця, під молодик, городяни засинали через дві години і 29 хвилин після заходу сонця, з тривалістю сну сім годин і 49 хвилин, сільські жителі - через дві години і шість хвилин, а спали в середньому вісім годин і 27 хвилин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-