Ґрету Тунберг, Навального та ВООЗ висунули на Нобелівську премію миру

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

На Нобелівську премію миру у 2021 році, окрім лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської, також висунули російського опозиціонера Олексія Навального, шведську екоактивістку Ґрету Тунберг та Всесвітню організацію охорони здоров’я. Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Також до кандидатів разом з ВООЗ долучили і її програму COVAX, що започаткована для забезпечення справедливого доступу до вакцин від коронавірусу.

За даними агентства, Навального номінували за зусилля з «мирної демократизації Росії», а Тунберг висунули на премію як «найбільш яскравого представника боротьби з кліматичною кризою».

Норвезькі законодавці номінують лауреатів на премію щороку, починаючи з 2014-го. Норвезький Нобелівський комітет, який вирішує, хто отримає премію, зберігає в таємниці імена номінантів протягом 50 років. Але самі номінатори, які мають право подавати кандидатури, можуть розкрити свій вибір.

  • Нобелівський комітет приймав кандидатури на премію до 31 січня, а переможця планує оголосили восени.
  • У жовтні норвезький депутат від Християнсько-демократичної партії Гейр Тоскедал висунув на Нобелівську премію миру лідерів білоруської опозиції — Тихановську, Колесникову та Цепкало.