fbpx
Сьогодні
14:10 31 Січ 2021

Користувачі Reddit заступилися за GameStop і поклали на лопатки Волл-стріт

Фото: BBC

Компанія з офлайн-продажу ігрових консолей та дисків, яка в останні роки переживала не найкращі часи, отримала різкий ріст своїх акцій, що викликало ажіотаж на Волл-стріт і цим зацікавилися у Білому домі.

Як пише Liga.net, компанія потрапила в "бійню поколінь" на фондовому ринку між бумерами та міленіалами.

Наприкінці листопада один з них під ніком u/DeepFuckingValue (справжнє ім'я – Кіт Джилл) звернув увагу на спроби Melvin Capital Managment "потопити" GameStop та закликав "виступити проти групи впертих бумерів", маючи на увазі серйозних керівників гедж-фондів.

Заклик підтримали з небувалою віддачею. Не маючи значного капіталу для купівлі акцій GameStop, сотні учасників r/WallStreetBets почали ставити невеликі суми на те, що акції будуть зростати – купуючи опціони на акції (контракти, за якими можна отримати право купити або продати акції конкретної компанії за заздалегідь обумовленою ціною протягом певного періоду). При цьому опціони продаються за ціною, яка є лише невеликою частиною вартості акцій.

Зрештою це дало поштовх для зростання цін на самі акції. Коли ті поповзли вгору й з'явилась перспектива гігантських збитків – фонди поспішили підстрахуватися та скуповувати акції, щоб ліквідувати свої ставки та не допустити ще більших збитків. Попит спровокував підвищення ціни – на ринку стався так званий short squeeze.

Дійшло навіть до того, що цей рух підтримав Ілон Маск.

Завдяки редіт-повстанню Джиллу вдалося перетворити свої інвестовані в порятунок GameStop $53 000 в $48 млн за лічені тижні.

GameStop

Ціна однієї акції GameStop 26 січня сягнула $147. Іі цнні папери стали найбільш продаваними у світі, залишивши позаду акції Tesla, Apple та Microsoft.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: