$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

ФБК попросив Байдена ввести санкції проти оточення Путіна

ФБК попросив Байдена ввести санкції проти оточення Путіна ФБК закликає США чинити тиск на Путіна задля звільнення Навального
Фото: kremlin.ru
Фонд боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального написав листа президентові США Джо Байдену із проханням ввести санкції проти 35 осіб з оточення президента РФ Володимира Путіна. Про це стало відомо CNN.

Фонд боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального подав президенту США Джо Байдену список із 35 осіб, проти яких просить ввести санкції. Про це 30 січня повідомив телеканал CNN.

За інформацією каналу, ідеться про людей з оточення президента РФ Володимира Путіна. Вісьмох людей із переліку названо пріоритетними для введення проти них санкцій.

У копії листа, який має CNN, фігурує російський підприємець Роман Абрамович. ФБК назвав його головним чинником та імовірним бенефіціаром "кремлівської клептократії". Представник Абрамовича заявив в електронному листі для CNN, що твердження ФБК "повністю безпідставні".

У списку також фігурує міністр охорони здоров'я РФ Михайло Мурашко "за приховування отруєння Навального".

Виконавчий директор ФБК Володимир Ашурков у коментарі CNN сказав, що фонд закликає США чинити тиск на Путіна задля звільнення Навального.

У списку виділено три групи осіб – олігархи, порушники прав людини і особи, безпосередньо причетні до переслідування Навального.

У серпні 2020 року Навальному стало зле під час перельоту з Томська в Москву. Політика відправили на лікування до берлінської клініки "Шаріте". В його організмі знайшли отруту із групи "Новачок" – це підтвердили німецький уряд, лабораторії у Франції та Швеції, а також Організація із заборони хімічної зброї. Навальний 18 днів пробув у комі, а 22 вересня виписався з клініки.

Журналісти Bellingcat, The Insider, CNN і Der Spiegel провели розслідування і дійшли висновку, що політика отруїла група співробітників ФСБ. Опозиціонер заявив, що вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента Росії Володимира Путіна.

17 січня 2021 року Навальний повернувся в Росію, де його відразу ж затримали у справі "Ів Роше". Ще 2014 року в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 року умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному строку. Він мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня пробув на лікуванні та реабілітації в Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.

18 січня Навального заарештували на 30 діб.

23 січня по всій Росії провели акції протесту на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального. У штабі політика заявили, що в мітингах по всій країні брало участь 250–300 тис. осіб. Затримали, за даними правозахисників, понад 3,6 тис. осіб у 125 містах, зокрема майже 200 неповнолітніх.

31 січня по всій Росії анонсували нові акції протесту на підтримку Навального. Очікують, що вони відбудуться у 60 містах.