$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Демографиня Лібанова про населення України у 2050 році: Варто говорити про 29–30 млн

Демографиня Лібанова про населення України у 2050 році: Варто говорити про 29–30 млн Перепис українців переносять ушосте
Фото: ЕРА
Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова вважає, що в Україну почнуть приїжджати люди з інших країн, якщо український рівень життя підвищиться.

До 2050 року населення України скоротиться приблизно до 30 млн осіб. Таку думку директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова висловила в опублікованому 26 січня інтерв'ю LIGA.net.

"Ще до 2014 року ми давали оцінку на 2050-й – 36 млн. Зараз, я думаю, варто говорити десь про 2930 млн", – сказала вона.

Демографиня підкреслила, що для неї "важливіше, як люди живуть, а не скільки їх".

"У Канаді значно більша територія, населення – менше, а якість життя з нами непорівнянна. Якщо економіка України розвиватиметься нормально і рівень життя зрівняється хоча б із Польщею або Словаччиною, – по-перше, зменшиться міграційний відтік; по-друге, сюди також почнуть приїжджати люди з інших країн", – пояснила Лібанова.

Водночас вона зазначила, що не впевнена в готовності українців "тісно співіснувати з людьми іншої ментальності, іншого способу життя".

Серед можливих країн-донорів Лібанова назвала бідніші країни, а також Росію і Білорусь, якщо там триватиме "закручування гайок".

За даними Держслужби статистики України, станом на 1 грудня 2020 року в країні проживало 41,6 млн осіб (без урахування окупованих районів Донбасу та Криму).

Єдиний перепис у незалежній Україні проводили у 2001 році. Тоді чисельність населення становила 48,46 млн осіб.

Наступний перепис мав відбутися у 2011 році, проте його проведення переносять уже вшосте – цього разу на 2023-й.