$39.47 €42.18
menu closed
menu open
weather +9 Київ

"Дуже балакучі чиновники". Засновник Bellingcat назвав причину витоків офіційних даних у Росії

"Дуже балакучі чиновники". Засновник Bellingcat назвав причину витоків офіційних даних у Росії За словами Гіґґінса, в Росії склалася "особлива ситуація на чорному ринку офіційних даних"
Фото: EPA
За словами глави міжнародної дослідницької групи Bellingcat Еліота Гіґґінса, незважаючи на спроби президента РФ Володимира Путіна зупинити витік даних, це й надалі можливо через корумпованість російських політиків.

Високий рівень корупції серед російських політиків став причиною витоків офіційних даних, які використовують журналісти-розслідувачі. Про це в інтерв'ю газеті Financial Times повідомив засновник і глава міжнародної дослідницької групи Bellingcat Еліот Гіґґінс.

За словами Гіґґінса, в Росії склалася "особлива ситуація на чорному ринку офіційних даних". За його словами, незважаючи на спроби президента РФ Володимира Путіна зупинити витік, російські політики усе ще корумповані, а чиновники Росії – "дуже балакучі".

Він також розповів, що дані Bellingcat дають змогу припустити, що співробітники ГРУ, підозрювані в отруєнні російського ексрозвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, зараз працюють у Сибіру. За словами Гіґґінса, "їм дали дійсно сміттєву роботу".

У грудні 2020 року The Insider, CNN та Bellingcat опублікували розслідування про ймовірних отруйників російського опозиціонера Олексія Навального. Ними виявилося вісім офіцерів ФСБ, які три роки їздили за політиком по всій Росії.

У серпні минулого року Навальному стало зле під час перельоту з Томська в Москву. Політика відправили на лікування до берлінської клініки "Шаріте". В його організмі знайшли отруту із групи "Новачок" – це підтвердили німецький уряд, лабораторії у Франції та Швеції, а також Організація із заборони хімічної зброї. Навальний 18 днів пробув у комі, а 22 вересня виписався з клініки.

17 січня Навальний повернувся в Росію, де його відразу ж затримали і заарештували на два місяці у справі "Ів Роше". Ще 2014 року в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 року умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному строку. Він мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня пробув на лікуванні та реабілітації в Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.

31 січня по всій Росії відбуваються мітинги на підтримку політика, "ГОРДОН" стежить за подіями онлайн.