Нафтовий фонд Норвегії продав всі свої компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовий фонд Норвегії продав всі свої компанії

Фондовий ринок
1319
Державний пенсійний, або нафтовий фонд Норвегії продав весь пакет акцій компаній, які працюють в сфері розвідки та видобутку нафти.
Про це пише агентство Bloomberg.
За словами заступника голови фонду Тронд Гранде, вартість портфеля акцій в 2019 році становила близько 6 млрд дол, і він був повністю розпроданий до кінця минулого року.
За 2020 рік фонд отримав другий за величиною дохід, його вартість зросла на 123 млрд дол, або на 10,9%. Однак інвестиції в нафтогазову галузь принесли збиток майже в 10 млрд дол.
На думку агентства, цей крок завершує багаторічний процес виходу суверенного фонду з тієї галузі, яка визначала економіку Норвегії протягом більшої частини останнього півстоліття, відзначає агентство.
Нагадаємо, на кінець минулого року вкладення в акції становили 72,8% інвестпортфелю, в облігації – 24,7%, в нерухомість – 2,5%.
Державний пенсійний фонд Норвегії був створений в 1990 році. В даний час йому належать близько 1,5% всіх акцій в світі, він володіє частками в більш ніж 9,2 тис. Компаній з 74 країн.
Найзначнішу частку в портфелі займають папери Apple, Microsoft, Alphabet (холдингова компанія Google), Nestle і Amazon.com.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас