Зеленський дорікнув Байдену: Пане президенте, чому ми досі не в НАТО?

Остап Крамар, фото
Остап Крамар
Якби Україна була членом НАТО, то на Донбасі не було б ескалації військового конфлікту, тому що Альянс захищав би Україну, вважає президент Володимир Зеленський.

Про це він сказав в інтерв'ю програмі Axios на HBO, передає «Голос Америки».

Зеленський наголосив, що безпека в Європі є дуже важливою для України, а членство України в НАТО є одним із найважливіших питань цієї безпеки.

«Ми вдячні за все. Але якщо ми, українці, і Україна хочемо бути рівноправним членом Альянсу, рівноправним членом НАТО… Це одне з найважливіших питань безпеки — тієї самої безпеки, про яку говорить президент [США] Байден. В такому разі в мене є дуже просте питання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?», — запитав Зеленський.

ось що ще сказав президент
Зеленський про штурм Капітолія: Світу буде важко сприймати США як символ демократії Зеленський заявив, що деякі країни ЄС «потроху віддаватимуть» вакцину проти COVID-19 Україні Зеленський заявив, що не віддасть Китаю акції «Мотор Січі». Загрози від цієї країни він не відчуває

Що взагалі потрібно для вступу в НАТО?

Цей процес залежить не так від бажання Джо Байдена, як від структурних реформ у самій Україні. Для вступу в НАТО кожна країна-кандидат має виконати так званий план дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) ㅡ програму з п'яти пунктів щодо впровадження. 

У цьому плані розглядаються політичні та економічні питання країни, її оборона та військовий потенціал, ресурси, безпека та правові питання. Претенденти на членство мають розробити річну національну програму за цими пунктами та вказати, які конкретні дії вживаються щодо проблем у країні.

У кожному з цих розділів визначені питання та механізми, за допомогою яких країни можуть підготуватися до членства в НАТО. Однак цей список не є критеріями для отримання членства, а лише основою для розгляду членами Північноатлантичного альянсу, які й ухвалюють остаточні рішення.

Свою заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО Україна подала ще у 2008 році на саміті в Бухаресті. Нову заявку в уряді подавати не збираються, адже вважають стару досі чинною. Як передає «Інтерфакс-Україна», міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що «питання ПДЧ має бути технічним, а не політичним»

У червні 2020 року віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина в інтерв'ю «Європейській правді» розповідала, що для зближення з НАТО Україна має ухвалити п'ять законів.

«Це закон про парламентський контроль безпеки та оборони, проєкт якого зареєстрований у парламенті під №1204, зміни до законодавства про СБУ (№3196), закон про розвідку (№2412-д), про оборонні закупівлі (№2398-д) і закон про державну таємницю, який ще в роботі», — уточнила вона.

Зазначимо, що з цього переліку ухвалили лише закони про розвідку та про оборонні закупівлі.

читайте також
НАТО надав Україні статус члена Програми розширених можливостей. Що це означає?


Поділитися: