$39.47 €42.18
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Гройсман назвав збільшення цін на газ в Україні мегааферою

Гройсман назвав збільшення цін на газ в Україні мегааферою Кабмін установив граничну ціну на газ у розмірі 6,99 грн за м³
Фото: depositphotos.com
НАК "Нафтогаз України" в жовтні минулого року пропонувала українцям укласти річний контракт на придбання газу за ціною 4,70 грн за м³. Уряд України в жовтні міг ухвалити рішення, щоб цю ціну не збільшували, вважає лідер політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" Володимир Гройсман.

Сформована на сьогодні ціна на газ для споживачів в Україні є мегааферою, оскільки його купили значно дешевше, сказав колишній прем'єр-міністр України і лідер політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" Володимир Гройсман в інтерв'ю агентству "Інтерфакс Україна" 1 лютого.

"Ціна на газ сьогодні це така мегаафера, тому що його було придбано умовно за 34 грн, а людям продають за 6,99 грн плюс доставка, тобто за 8,509 грн. У жовтні "Нафтогаз України" запропонував  усім українцям укласти контракт на рік по 4,70 грн. У мене питання: якщо вони пропонували це в жовтні, то значить, у них був газ за такою ціною. А куди він подівся за два місяці? Що в січні змінилося по відношенню до жовтня? Нічого. А чого ви в жовтні не прийняли це рішення, що ціна газу не може перевищувати, скажімо, 4,70? Ви ж пропонували це всім. Що ж ви робите?" – запитав він.

На думку Гройсмана, уряд мав вплинути на підвищення ціни на газ.

"Як це прем’єр пропустив, що люди були вимушені перекривати дороги, бо вони відчувають несправедливість? Ви ж туди призначені, щоб дбати про прийняття найефективніших рішень. Я більше задоволення отримую, коли люди більше зароблять  і  менше витрачають. А ви що, навпаки?" – зазначив експрем'єр.

Проблема, за словами Гройсмана, є й у виплаті субсидій за комунальні послуги.

"Коли в жовтні призначили субсидії, їх  розраховували, виходячи із ціни на газ 4700 грн за 1 тис. м³, тобто люди сьогодні платять більше, а перерахунок потім їм будуть робити. До речі, ми ж монетизували субсидії, і люди були цим задоволені.Тобто це говорить про те, що вони не знають, що роблять. Або знають і роблять навмисно", – уточнив політик.

Уряд України 18 січня встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за м³. Ціна буде діяти до кінця карантину, введеного у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, або до кінця опалювального сезону. За словами тимчасового виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка, у лютому українці заплатять за використаний у січні газ за підвищеними з нового року тарифами газопостачальних компаній. На платіжки за лютий зі зниженою ціною газу – 6,99 грн за 1 м³ – варто чекати в березні.

Рішенню Кабміну передувало різке підвищення із січня 2021 року вартості природного газу. Згідно з тарифами 55 газопостачальних компаній, поточного місяця газ населенню мають продавати за ціною від 6,99 до 10,8 грн за 1 м³. Підвищили і тарифи на тепло (середньозважений тариф для 23 генерувальних компаній установлено на рівні 1121,71 грн/Гкал). Зросли майже вдвічі також тарифи на розподіл газу.

Збільшення тарифів призвело до протестів під загальною назвою "Стоп тарифний геноцид". Люди виходили на вулиці в багатьох регіонах, зокрема на Прикарпатті, у Полтавській, Харківській, Львівській, Одеській, Чернівецькій, Донецькій, Закарпатській, Херсонській, Чернігівській та Житомирській областях. У деяких населених пунктах протестувальники перекривали дороги і пікетували облдержадміністрації. Протести не припинилися після обіцянки Кабміну встановити держрегулювання цін на газ. 18 січня в Чернівецькій області місцеві жителі перекрили дорогу через кілька сіл, а в Полтаві – автодорогу Київ – Харків. Протестувальники говорили, що тимчасове зниження ціни на газ буде діяти тільки до закінчення карантину або опалювального сезону, до того ж воно не впливає на тарифи за січень 2021 року.

Протести не припинилися після рішення Кабміну встановити держрегулювання цін на газ.