«Один крок вперед, два – назад»: Асоціація приватних виконавців поскаржилася на НБУ

11:44, 2 февраля 2021
Постанова НБУ допоможе боротися із шахрайством, але все не так просто.
«Один крок вперед, два – назад»: Асоціація приватних виконавців поскаржилася на НБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація приватних виконавців України зробила заяву щодо Постанови Національного банку України від 28.01.2021 №10. Коментар з’явився у пресслужбі АПВУ.

 «Один крок вперед, два - назад. Саме так можна прокоментувати Постанову НБУ від 28.01.2021 №10.

З одного боку вимога для банків щодо необхідності перевіряти повноваження особи, яка самостійно доставила до банку розрахункові документи на примусове списання чи стягнення коштів із рахунків клієнтів, документів на арешт чи зняття арешту з коштів - плюс. Теоретично, це унеможливить діяльність шахраїв, які видають себе за приватних виконавців. На жаль, були одиничні факти такого шахрайства.

З іншого боку, а чи зможе банк ретельно перевірити «паперові» повноваження приватного виконавця/його помічника? Ризик, що в банк прийде «приватний виконавець» з якісно підробленим паспортом (іншими виконавчими документами) – величезний мінус.

«Ця Постанова НБУ – спроба винайти велосипед у той час, коли у більшості європейських країн всі пересідають на електрокари. Не варто витрачати час на регламентування додаткових процедур щодо перевірки, а потім і проведення самої перевірки особистості та повноважень приватного виконавця, його помічників. Для прозорості і пришвидшення виконавчих процесів слід негайно вводити електронний арешт та списання коштів боржника. Системи електронного арешту коштів успішно працюють, приміром, у Литві, Хорватії, Португалії, Естонії. Достатньо авторизованому виконавцеві натиснути одну кнопку і все – кошти боржника арештовані, списані на необхідні рахунки. Вважаємо, що Україні теж потрібно рухатись у бік цифровізації виконавчих процесів, а не множити інструкції, як додатковий раз перевірити повноваження виконавця», - заявив голова АПВУ Віталій Чепурний.

Зазначимо, європейський пакет законопроектів №№3726-3729, на прийнятті якого наполягає АПВУ, передбачає запровадження дієвої системи електронного арешту і списання коштів боржника», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що дисциплінарні уповноважені приватних виконавців отримуватимуть за висновки платню.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва