Конфлікт у Карабасі: Вірменія скаржиться до ЄСПЛ на Азербайджан

Уряд Вірменії направив до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) міждержавну скаргу проти Азербайджану. Офіційний Баку звинувачують в порушенні низки конвенцій під час ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу представництва Вірменії в ЄСПЛ.

Зазначимо, що Єреван наполягає на тому, що під час розв'язаної 44-денної війни та в наступний період Баку порушив права мешканців Карабаху та Вірменії на життя, захист від катувань та нелюдського поводження, недоторканність, власність, приватне та сімейне життя, освіту і низку інших прав.

"У скарзі серед інших підняті питання захисту прав військовополонених і цивільних осіб, переселеного населення Арцаха (самоназва Карабаху, - ред.), поранених громадян і рідних загиблих, осіб, які втратили власність, представників місцевих і міжнародних ЗМІ", – вказується у скарзі.

Як уточнюється, це перша міждержавна скарга, подана Вірменією в ЄСПЛ. Разом з нею було надано "велику кількість доказів".

Нагадаємо, 16 січня Азербайджан подав заяву проти Вірменії в ЄСПЛ через Нагірний Карабах.

Довідка: У період із 1988 року по 12 травня 1994 року між Азербайджаном та Вірменією тривала війна на етнічному підґрунті за контроль над Нагірним Карабахом. Однак, військові протистояння між країнами не припинилися й після підписання мирного договору 1994-го року.

9 листопада 2020 року прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Азербайджану Ільхам Алієв за посередництва президента Росії Володимира Путіна підписали мирну угоду, яка фактично означає капітуляцію Вірменії і введення у регіон російських "миротворців".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme