Шахраї намагалися продати в ЄС 400 млн доз вакцини від COVID – Reuters

Шахраї намагалися продати в ЄС 400 млн доз вакцини від COVID – Reuters

Немає жодної гарантії, що в флаконах – справжня вакцина

Шахраї намагалися продати в ЄС 400 млн доз вакцини від COVID – Reuters
фото DR

Шахраї запропонували країнам Євросоюзу 400 млн доз вакцини COVID-19 на суму близько 3 млрд євро, пише Reuters.

Два представника Єврокомісії повідомили, що шахраї запропонували близько 400 млн доз вакцини-«привида» за ціною до 3 млрд євро.

«Їх (шахрайських вакцин – ред.) дійсно дуже багато, – сказав один з посадовців. – Ніхто не знає, що насправді знаходиться в цих флаконах... В кращому випадку це просто не працює, в гіршому – це дуже серйозна проблема».

Один з чиновників відзначив, що більшість вакцин, запропонованих шахраями урядам європейських країн, нібито марковані як AstraZeneca. Він порівняв ситуацію з початком пандемії, коли злочинці користувалися браком масок та іншого захисного спорядження.

Другий чиновник, також анонімно, сказав, що Єврокомісія стурбована появою вакцин-«привидів».

«Не зрозуміло, чи це справжні вакцини чи просто солона вода в невеликих флаконах», – прокоментував він Reuters.

ЄС вже попередив, що шахрайські дії з вакцинами зростають, на ринку циркулюють підроблені вакцини, але досі масштаби проблеми не були зрозумілі.

У четвер лідери ЄС обговорять по відеоконференції, як захистити своїх 450 млн громадян від нових, більш заразних штамів коронавірусу, забезпечити стабільні поставки вакцин, наростити виробництво й оновити вакцину для боротьби з новими штамами.

Нагадаємо, AstraZeneca не поставить обіцяну кількість вакцин в ЄС в другому кварталі, обсяг поставок буде удвічі меншим.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло