Івано-Франківськ

На Тернопільщині провакцинували першу людину

Ольга Дивоняк – перша лікарка в області, яку щепили від COVID.

Тернопільська область отримала першу партію вакцини Oxford/AstraZeneca. Вона містить 16 тис. доз і призначена для імунізації 8 тис. жителів області.

На першому етапі заплановано вакцинувати медиків, які працюють у лікарнях із хворими на COVID-19 та працівників, мешканців інтернатів та інших спеціалізованих закладів із догляду за літніми людьми.

fe0fcc1fe49077ecd1d286a54b4a6105c1f00350

Сьогодні, 25 лютого, на Тернопільщині, щепили першу людину від ковіду. Нею стала знана лікарка – Ольга Дивоняк.

З початку пандемії вона разом зі своїми колегами інфекційного відділення міської дитячої лікарні стала на боротьбу з підступною хворобою.

Як це відбувалося, що відчувала, чи було страшно, як реагують рідні і друзі, відверто розповіла редакції «20 хвилин», пише ПІК.

Я не хворіла на коронавірус, і мої рідні – теж. Саме тому прийняла для себе це рішення – вакцинуватися, аби захистити своїх близьких, своїх знайомих, – каже вона.

“Я сьогодні щаслива. Бо вакцинація стартувала. Працюючи з інфекційними недугами вже не один десяток років, я знаю, що саме вакцинація дасть можливість сформувати колективний імунітет до коронавірусу. Якщо сумувати кількість людей, які вже перехворіли, а також тих, які отримають щеплення, то можемо говорити про те, що кількість хворих зменшиться, а разом з тим – і чисельність важких випадків, які потребують госпіталізації, а найголовніше – летальність”, – каже Ольга Дивоняк.

588a0e8548ba30e7641dcfb98959c3ac37daf8cf

Ті, хто перехворіли, мають почекати пів року після одужання, а вже потім зробити щеплення. Ті, хто ще вагаються, мають час подумати. Адже вакцинація носить рекомендаційний характер, а не обов’язковий, наголошує пані Дивоняк.

“Щеплення від коронавірусу нічим не відрізняється від інших, каже співрозмовниця. Ін’єкція була в плече, ніяких больових відчуттів. Перед процедурою виміряли температуру тіла, – розповідає пані Ольга. – Говорити про якісь побічні ефекти поки ще рано. Як і після будь-якої вакцинації можуть бути болючі прояви, невеличке почервоніння в місці ін’єкції чи незначне підвищення температури. Тому ми не розглядаємо такого варіанту, щоб усі вакцинувалися в один день. Будемо спостерігати 10-14 днів і робити приблизно такі проміжки між вакцинаціями працівників. Адже ми повинні забезпечити роботу відділення”, – розповідає лікарка.

4bddfe4059c73d1f8654bdf776c7de75e05eb77a

Ольгу Девоняк щепили вакциною CoviShield. Це індійський аналог вакцини AstraZeneca.

Нині в мережі можна натрапити на безліч міфів і чуток довкола цих препаратів. Однак Ольга Дивоняк має на це власну лікарську позицію.

“Насправді наше населення часто керується нездоровими закликами мереж проти вакцинації, антивакцинальними роликами, статтями тощо, а  не вірить думці науковців та медичних спеціалістів. Тому навіть якби нам зараз привезли  американську Pfizer, все одно було б небагато охочих, які поспішали б вакцинуватися. Люди мають усвідомити, що лише щеплення від інфекційного захворювання  – найкращий метод запобігти його масовому розповсюдженню”, – каже Ольга Дивоняк.

Які побічні ефекти можуть виникати?

Як і будь-які ліки, ця вакцина може спричинити побічні ефекти, хоча вони виникають не у всіх.

Більшість побічних ефектів AstraZeneca були легкі і зникали за кілька днів.

Британська агенція з контролю ліків і медичних препаратів опублікувала таку інформацію про побічні ефекти AstraZeneca:

  • Дуже часті (з’являлися в більше ніж 1-ї з 10 людей): біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці у місці ін’єкції; погане самопочуття; відчуття втоми; озноб; головний біль; нудота; біль у суглобах або м’язах.
  • Поширені (можуть виникати менш ніж в 1 людини з 10): затвердіння у місці ін’єкції; лихоманка; блювання; симптоми, схожі до грипу – висока температура, біль у горлі, нежить, кашель та озноб.
  • Нечасті побічні ефекти (можуть виникати менш ніж в 1 людини зі 100): відчуття запаморочення, зниження апетиту, біль у животі, збільшені лімфатичні вузли, надмірна пітливість, свербіж шкіри або висип.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено