Китай теж летить на Марс: влада схвалила розробку надважкої ракети-носія «Чанчжен-9»

Китай теж летить на Марс: влада схвалила розробку надважкої ракети-носія «Чанчжен-9»

Китай офіційно включився в гонку за першість висадки людей на Марс

Китай теж летить на Марс: влада схвалила розробку надважкої ракети-носія «Чанчжен-9»
фото CCTV

Влада КНР офіційно схвалила розробку надважкої ракети-носія «Чанчжен-9». В інтерв'ю телеканалу CCTV заступник директора Китайського національного космічного агентства Ву Яньхуа заявив, що основне призначення нової ракети – забезпечити висадку китайських космонавтів на Місяць і на Марс, пише HighTech Plus з посиланням на Ars Technica.

За повідомленням уряду КНР, запуск надважкої ракети-носія «Чанчжен-9» намічено на 2030 рік.  Передбачається, що вантажопідйомність ракети складе 140 тонн, і вона зможе доставити на орбіту Місяця 50 тонн вантажу.

Діаметр майбутньої ракети – 10 метрів (у Starship від SpaceX – 9 метрів, а вантажопідйомність – 100 тонн), у стартових двигунів з боків діаметр буде близько 5 метрів. Також в планах зробити апарат принаймні частково багаторазовим.

Китай має твердий намір вирватися в лідери в сфері пілотованої космонавтики і досліджень глибокого космосу. Країна вже демонструвала інтерес до створення місячної бази, а тепер влада КНР вперше публічно оголосила про намір відправити людей на Марс.

2030 рік для ракети надважкого класу – не надто віддалена дата, якщо порівнювати з історією створення ракети SLS від NASA, яка почалася десять років тому. За цей термін ракета поки що не пройшла жодного значимого наземного випробування. При цьому в базовій конфігурації вантажопідйомність SLS становить тільки 70-85 тонн.

У минулому році перспективи будівництва «Чанчжен-9» опинилися під питанням, коли Китай заявив, що розглядає можливість розробки модульної ракети, аналогічної Delta-4 від ULA або Falcon Havy від SpaceX. Перший політ був призначений на 2025 рік.

Схоже, тепер китайські конструктори та інженери будуть працювати в обох напрямках, пише Ars Technica.

Нагадаємо, американський марсохід здійснив успішну посадку на Марс – Perseverance шукатиме воду і ознаки життя під поверхнею Червоної планети.

Також повідомлялося, що китайський і арабський супутники досягли Марса – з різницею в два дні.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло