MENU

Родини "завгоспа Януковича" й голови "Київміськбуду" забудовують Вільнюс, походження коштів невідоме – "Схеми"

704 0

Родини "завгоспа Януковича" й голови "Київміськбуду" забудовують Вільнюс, походження коштів невідоме – "Схеми"

Родини колишнього керівника Державного управління справами часів Віктора Януковича Андрія Кравця та керівника "Київміськбуду" Ігоря Кушніра виявилися власниками будівельного бізнесу у столиці Литви.

Через кіпрські структури вони інвестували в будівництво двох великих бізнес-центрів у центрі Вільнюса, але походження інвестицій непрозоре та приховується за офшорними юрисдикціями. Про це йдеться у спільному розслідуванні програми «Схеми» та Литовського суспільного мовника (LRT), інформує UAINFO.org з посиланням на Радіо Свобода.

 

Спільні компанії сина Андрія Кравця Володимира та дружини Ігоря Кушніра Оксани з 2016 року інвестували в зведення бізнес-центрів Link та Core у Вільнюсі. 

Зведенням БЦ Link займалася литовська компанія UAB Baltijos Gildija, співзасновниками якої ж фірми UAB Mavlada і Koksi Holding ltd, якими володіють Володимир Кравець і Оксана Кушнір відповідно

Зведенням бізнес-центру Link займалася литовська компанія UAB Baltijos Gildija. Початок будівництва стартував у 2016 році, тоді ж засновником UAB Baltijos Gildija стала литовська UAB Mavlada – відповідно до литовського реєстру. У 2017, крім Mavlada, співзасновником Baltijos Gildija стала ще одна компанія – кіпрська Koksi Holding ltd. Власником Mavlada є син Андрія Кравця Володимир Кравець. Koksi Holding ltd володіє Оксана Кушнір дружина керівника ПАТ «ХК «Київміськбуд». В кінці 2020 року єдиним засновником Baltijos Gildija залишився Koksi Holding. 

В кінці 2020 року єдиним засновником Baltijos Gildija залишився Koksi Holding

Крім цього, компанія Baltijos Gildija спільно із компанією Ašis у 2021 році планують завершити зведення у Вільнюсі ще одного бізнес-центру – Core.

Читайте також: Чому ЄС послаблює санкції проти найближчого оточення Януковича?

Компанія Baltijos Gildija спільно із компанією Ašis у 2021 році планують завершити зведення у Вільнюсі ще одного БЦ Core

На даний час засновником UAB Ašis є та ж кіпрська компанія Оксани Кушнір Koksi Holding та Mavlada Володимира Кравця.

На даний час засновником UAB Ašis є та ж кіпрська компанія Оксани Кушнір Koksi Holding та Mavlada Володимира Кравця

Походження коштів на проєкти у Вільнюсі непрозоре. Гроші на землю під бізнес-центром Link у розмірі 1,47 мільйона євро литовська фірма Baltijos Gildija позичила у кіпрської фірми Оксани Кушнір (Koksi Holding). Ця фірма, в свою чергу теж їх отримала як позику – у офшорної фірми Obelia Industries Inc., зареєстрованої на Британських Віргінських островах. Це дані з кіпрських аудиторських звітів, проаналізованих журналістами. Але хто є власником Obelia Industries Inc. та звідки ця фірма акумулювала доходи, з публічним джерел встановити неможливо. Родини Кушнірів та Кравців теж не відповіли журналістам на це запитання.

Читайте також: Анна Маляр: Постмайданна влада не збиралась притягати представників злочинного режиму Януковича до кримінальної відповідальності, тому що були домовленості

Хто є власником Obelia Industries Inc. та звідки ця фірма акумулювала доходи, з публічним джерел встановити неможливо

У коментарі «Схемам» Володимир Кравець підтвердив, що він разом із дружиною керівника «Київміськбуду» Ігоря Кушніра Оксаною інвестували в будівництво бізнес-центрів. Однак відмовився пояснити походження коштів та об’єм інвестицій. Кравець-молодший додав, що його батьки товаришують з родиною Кушнірів.

У коментарі «Схемам» Володимир Кравець підтвердив, що він разом із дружиною керівника «Київміськбуду» Ігоря Кушніра Оксаною інвестували в будівництво БЦ

«Чому інвестували у Вільнюс, в Прибалтику? Це дуже хороші країни, мають хороші умови для розвитку бізнесу. Про кошти я розповім у своїй декларації. З родиною Кушнірів ми дружимо сім’ями: мій батько і матір дружать з ними. Хто більше інвестував у будівництво – вам не можу про це розповісти. Тому що це комерційна таємниця», – зазначив Володимир Кравець.

Отримати коментар у Оксани Кушнір не вдалося. Почувши запитання, вона поклала слухавку.

Отримати коментар у Оксани Кушнір не вдалося: почувши запитання, вона поклала слухавку

Журналісти надіслали запит керівнику «Київміськбуду» Ігореві Кушніру. У своїх відповідях він зазначив, що з дружиною Оксаною вони ведуть бізнес-справи окремо та мають шлюбний договір.

«Оксана є громадянкою республіки Кіпр, тому компанії, пов’язані з нею, мають кіпрську юрисдикцію. Наскільки мені відомо, Володимир Кравець є партнером Оксани у питанні зведення бізнес-центру у Вільнюсі. З Андрієм Кравцем я знайомий, ми товаришуємо, але спільних бізнес-інтересів наші родини не мають і ніколи не мали», – ідеться у відповіді Ігоря Кушніра.

Крім того, керівник холдингу «Київміськбуд» зазначив: «холдингова компанія ніколи ніяким чином не була пов’язана із діяльністю моєї дружини».

У литовській Службі розслідування фінансових злочинів журналістам повідомили, що з 2015 року отримують звіти від місцевих фінансових установ, пов'язані з інвестиціями з України, які у вигляді кредитів надходять в Литву і часто вкладаються в нерухомість. Така увага зумовлена тим, що литовські фінансові організації розцінюють ці операції як потенційне виведення коштів або намагання приховати їх справжнє походження, пояснив у коментарі журналістам заступник керівника Служби розслідувань фінансових злочинів Міндаугас Петраускас. Але відмовився розповісти, чи у Службі також досліджують походження коштів на зведення бізнес-центрів у Вільнюсі, за якими, як виявило журналістcьке розслідування, стоять інтереси родин Кравця та Кушніра.

Загалом у Службі підрахували, що за шість років отримали майже 80 таких звітів, пов’язаних із громадянами України. Тут стверджують, що найчастіше українці відкривають в Литві рахунки, які, ймовірно, можуть використовуватися для виведення коштів з України за кордон. І у частині цих звітів фігурують колишні або чинні українські політики.

«Ми отримали, напевно, до десяти повідомлень, де фігурують особи, які брали активну участь або беруть участь в українській політиці, як от колишні президенти України, люди з їхнього оточення або прем’єр-міністри», – розповів журналістам заступник керівника Служби розслідувань фінансових злочинів Міндаугас Петраускас.

Наразі ці випадки розслідують литовські правоохоронці.

Володимир Кравець – син Андрія Кравця, який очолював Державне управління справами із 2010 по 2014 роки, коли президентом був Віктор Янукович. Тому Андрія Кравця у ЗМІ називали «завгоспом» Януковича.

За президентства Януковича Андрій Кравець очолював Державне управління справами – тож у ЗМІ його називали «завгоспом» Януковича

У 2020 році Володимир Кравець обрався депутатом Київської міської ради від «Опозиційної платформи – За життя». Він є першим заступником голови постійної комісії Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини