Вчені розглядаються фактори, що впливають на появу і поширення паразитоїдів

26.02.2021, Служба новин ІАС "Аграрії разом"
Вчені розглядаються фактори, що впливають на появу і поширення паразитоїдів Рис.1
Фото: із відкритих джерел

Вчені з CABI, Університету Вагенінген і Дослідницького інституту сільського господарства Замбії (ZARI) разом з ведучим автором Оленою Дюроше-Грейнджер недавно опублікували в Journal of Pest Science статтю, де розглядаються фактори, що впливають на появу і поширення паразитоїдів кукурудзяної совки в Замбії.

Їх відкриття приносять позитивні новини для програм збереження біологічного контролю, оскільки результати вказують на потенціал збільшення місцевих популяцій природних ворогів кукурудзяної листяної совки (осіннього хробака). А, значить, є безпечні і практичні методи боротьби зі шкідником, які дрібні фермери можуть використовувати на своїх посівах.

Інвазивні чужорідні види зазвичай прибувають в нове середовище без місцевих природних ворогів і, таким чином, безперешкодно поширюються, створюючи загрозу для бідних фермерів в країнах з низьким і середнім рівнем доходів.

Листяна кукурудзяна совка, інвазивний шкідник сільськогосподарських культур, що мешкає в Північній і Південній Америці, прибула в Африку в 2016 році і з тих пір завдала значної шкоди кукурудзі та іншим культурам по всьому континенту. Наприклад, фермери, які вирощують кукурудзу, втратили в середньому 26,6% врожаю в Гані і 35% в Замбії через цього шкідника.

Ось чому важливо розуміння біоконтролю. Для цього група дослідників під керівництвом CABI провела роботу з метою виявлення місцевих паразитоїдів, нападників на «осіннього хробака» в Замбії. Вони щотижня збирали яйця і личинки совки під час циклу врожаю кукурудзи в сезон дощів 2018-2019 років в чотирьох місцях в Лусаці і Центральної провінції Замбії, щоб відшукати паразитоїдів.

Всього було зібрано 4373 личинки і 162 яйця. Для кожного місця і дати збору реєструвалися стадії врожаю, кількість перевірених рослин і кількість пошкоджень, щоб проаналізувати, які фактори найкраще пояснюють появу природного ворожого виду на кукурудзі. Вчені виявили, що в цілому рівень паразитизму від місцевих природних ворогів в кожному місці варіюється від 8,45% до 33,11%.

Вони ідентифікували 12 різних видів паразитоїдів і фактори, що впливають на їх появу. У підсумку, було виділено 4 головні аспекти:

  • місце розташування поля;
  • стадія зростання кукурудзи;
  • щільність шкідників;
  • стадія личинок.

Несподіваним відкриттям стала зміна густоти поширення паразитоїдів протягом циклу зростання кукурудзи. Під час останніх стадій дозрівання кукурудзи (11-12 листя, викидання і лущення) як густота поширення, так і чисельність паразитоїдів зменшуються.

Дослідження показує важливість розуміння чинників простору і часу в зв’язку зі встановленням місцевих природних ворогів. Воно особливо актуально для застосування біологічного контролю і розробки своєчасних методів боротьби з конкретними стадіями шкідників з метою збільшення популяцій паразитоїдів і їх мобільності в середовищах існування сільськогосподарських культур в Африці.

Зараз необхідні подальші дослідження, щоб визначити точний вид паразитоїдів, наприклад, шляхом молекулярної та морфологічної ідентифікації, проте, зроблено перший і важливий крок вперед у боротьбі з одним із найнебезпечніших шкідників, що загрожують майбутньому африканських фермерів.

Також читайте:

Джерело: 
news.agropages.com.
Читайте більше новин з розділів: 
Наука, інновації Наука (Ексклюзив) Усі новини
Дізнавайтесь першими найсвіжіші агрономічні новини України та світу на нашій сторінці в Facebook, Twitter Telegram.

Коментарі та відгуки