09:52 26.02.2021

Україна закликає усіх партнерів приєднатися до "Кримської платформи" для деокупації Криму та притягнення до відповідальності РФ

3 хв читати
Україна закликає усіх партнерів приєднатися до "Кримської платформи" для деокупації Криму та притягнення до відповідальності РФ

У Міністерстві закордонних справ України в День спротиву окупації Автономної Республіки Крим і м. Севастополя наголошують, що Україна продовжує роботу з деокупації півострова та притягнення країни-окупанта - Росії - до відповідальності, зокрема шляхом створення "Кримської платформи".

"Україна продовжує консолідувати міжнародні зусилля, щоб добитися повної деокупації Криму й Севастополя та притягнення Росії до відповідальності за її злочини. З цією метою Україна створює "Кримську платформу" - новий міжнародний координаційний формат - і закликає всіх партнерів приєднатися до неї. Спільними зусиллями ми відновимо справедливість і стабільність. Крим – це  Україна", - йдеться в коментарі МЗС з нагоди Дня спротиву окупації Криму.

В українському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що Росія захопила Крим шляхом збройної агресії та здійснила спробу його протиправної анексії, посилаючись на незаконний і сфальсифікований референдум: "Тим самим вона грубо порушила основні принципи міжнародного права й підірвала систему безпеки в Європі та світі".

"З початку окупації Росія проводить злочинну політику колонізації й асиміляції півострова. Це здійснюється через системні порушення прав людини, жорстокі репресії проти всіх, хто має мужність протистояти окупації. Обмежуються національні, культурні, релігійні права етнічних українців та кримських татар, переслідується Православна церква України. Придушується свобода слова, знищено незалежні ЗМІ", - зазначили в МЗС.

В українському міністерстві додають, що окупаційна влада цілеспрямовано переслідує кримських татар, корінний народ півострова, який не сприймає окупацію.

"Росія намагається криміналізувати усіх незгодних, незаконно затримує їх і засуджує за сфальсифікованими звинуваченнями у "тероризмі" та "екстремізмі". Ще у 2016 році Росія заборонила меджліс кримськотатарського народу (представницький орган кримськотатарського народу), а всі його члени були оголошені поза законом. Незважаючи на рішення Міжнародного суду ООН 2017 року, меджліс залишається забороненим і досі", - йдеться в коментарі.

У МЗС України додають, що Росія також здійснює посилену мілітаризацію Криму: "Півострів, який до окупації був відомий як курортна зона України, перетворено на російську військову базу, що становить загрозу не лише для України, а й для інших держав регіону, серед яких країни НАТО та ЄС".

Україна вдячна союзникам і партнерам за послідовну та дієву підтримку в боротьбі за відновлення територіальної цілісності.

"Міжнародна спільнота має посилити політичний і санкційний тиск на Росію, щоб схилити її до звільнення захоплених українських територій, звільнення полонених та політичних в’язнів, виконання міжнародних судових рішень", - переконані в МЗС.

26 лютого Україна відзначає День спротиву окупації АР Крим і м. Севастополя. Цього дня в Сімферополі відбувся організований меджлісом кримськотатарського народу масовий мітинг під будівлею кримського парламенту проти намірів відірвати Крим від України. Відтоді для України 26 лютого стало символом спротиву окупації, яка триває вже сім років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА