Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

ПриватБанк хоче стягнути з Коломойського кілька сотень мільйонів доларів у США

У своєму позові проти колишніх власників, ПриватБанк намагається відшкодувати кілька сотень мільйонів доларів збитків, які банку завдали дії Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова до націоналізації банку.

Про це повідомляє прес-служба ПриватБанку, коментуючи інформацію про останній позов установи проти своїх колишніх власників до Канцлерського суду штату Делавер.

«Звертаючись з цим позовом до американського суду, ПриватБанк вимагає відшкодування збитків у розмірі кількасот мільйонів доларів США, яких, як вважає банк, він зазнав у результаті різних протиправних дій, вчинених проти нього його колишніми власниками, їхніми наближеними особами Мордехаєм Корфом, Хаїмом Шошетом та Уріелом Лейбером, а також деякими компаніями, зареєстрованими у США, у діяльності яких зазначені фізичні особи беруть та брали участь», — повідомили у ПриватБанку.

Підставою для подання цього судового позову стало застосування Коломойським та Боголюбовим низки схем з виведення коштів з банку до націоналізації. За ці кошти олігархи придбали активи та майно у США.

У банку зазначають, що це вже не перший подібний позов проти Коломойського та Боголюбова. Аналогічні судові процеси тривають в низці інших країн, зокрема у Великій Британії.

23 травня стало відомо, що ПриватБанк подав позов проти Ігоря Коломойського до суду у США.

Зазначимо, що паралельно між ПриватБанком та Коломойським тривають судові позови у Високому суді Лондона. 20 грудня 2017-го Високий суд Лондона вирішив арештувати  активи Коломойського і Боголюбова  у всьому світі на суму понад $2,5 млрд.

Арешт активів був виданий на підставі детальних доказів, наданих суду, з яких випливає, що Коломойський і Боголюбов шляхом проведення ряду незаконних операцій вивели з банку майже два мільярди доларів. У результаті цього кошти були перераховані компаніям, які їм таємно належали або перебували під їхнім контролем. Деякі з цих компаній були зареєстровані у США.

Напередодні у Зеленського  запропонували виплатити Коломойському $2 млрд  за ПриватБанк «взаємозаліком боргів»

Раніше Коломойський кілька разів заявляв, що повернеться в Україну після інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського.

Додамо, що нещодавно в Україну також  прилетів партнер Коломойського Геннадій Боголюбов.

Нагадаємо, що за декілька днів до виборів суди ухвалили одразу три рішення на користь колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва  задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського  до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив  ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва  скасував майнову поруку Коломойського  за кредитами, які Національний банк видав ПриватБанку у 2013 році. Загальна сума цих кредитів складає 9,2 мільярда гривень. Згодом Коломойський подав  5 позовів  про скасування своїх боргів перед НБУ за поручительством на користь ПриватБанку.