Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Віце-президент Єврокомісії поїде до Росії, щоб відновити переговори про транзит газу

Представник ЄС на тристоронніх переговорах щодо транзиту російського газу через Україну та, заразом, віце—президент Єврокомісії Марош Шефчович поїде до Росії, щоб домовитися про відновлення переговорів про транзит.

Про це повідомила представниця Єврокомісії Анка Падурару під час прес-конференції 23 травня, передає «Інтерфакс-Україна».

За її словами, візит Шефчовича відбудеться 13 червня. Тоді віце-президент Єврокомісії має провести низку зустрічей, зокрема з міністром енергетики Росії «та іншими зацікавленими сторонами». Метою зустрічі є відновлення переговорів, які наразі гальмуються Росією.

Раніше повідомлялось, що Євросоюз очікує на відновлення переговорів про транзит газу  одразу після виборів  президента.

Зазначаємо, що наразі російський газ до Європи постачається через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року. Нового контракту на транзит Україна та Росія досі не уклали. Послуги транзиту російського газу до ЄС щороку приносять Україні по  3 мільярдів доларів .

Росія прагне відмовитися від послуг українського транзиту. Для цього там будують газопроводи в обхід України: «Північний потік-2» та «Турецький потік». Введення їх в експлуатацію дасть змогу російському Газпрому постачати ті ж обсяги газу до Європи, що й зараз, не використовуючи українські газопроводи.

Водночас наразі Газпром зіткнувся з труднощами щодо побудови «Північного потоку-2», тому майбутнє транзиту газу до ЄС невизначене. Для того, щоб укласти нову угоду про транзит проводяться тристоронні переговори, у яких беруть участь представники України, Росії та Єврокомісії.

21 січня на тристоронніх переговорах між Україною, Росією та ЄС щодо транзиту газу, російська сторона повідомила, що готова  продовжити чинні контракти  про транзит після 2019 року.

На тристоронніх перемовинах 21 січня в Брюсселі Україна  отримала пропозицію  щодо можливих об'ємів та термінів контракту на транзит газу після 2019 року й узяла два місяці на обговорення пропозиції.

Напередодні переговорів уНафтогазі повідомили, що готові  знизити суму позивних вимог  проти Газпрому до Стокгольмського арбітражу з майже 12 мільярдів доларів до 2 мільярдів доларів у тому разі, якщо російська сторона погодиться укласти новий договір про транзит газу після 2019 року