Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Голова КСУ Тупицький уже втретє намагається в суді скасувати указ Зеленського про його відсторонення

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький подав уже третій позов до Верховного Суду щодо скасування указу президента Володимира Зеленського про його відсторонення від посади.

Про це повідомляє пресслужба ВСУ.

Новий позов від Тупицького надійшов до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду 4 березня. У ньому голова КСУ оскаржує указ Зеленського від 26 лютого, яким президент продовжив санкцію щодо судді ще на місяць ㅡ до кінця березня.

Трохи контексту

Уперше Зеленський  відсторонив  Тупицького від посади голови КСУ 29 грудня. Тоді президент заявив, що робить це « заради відновлення справедливості та розв'язання конституційної кризи».

Причина — у кримінальній справі щодо Тупицького. Главу КС підозрюють у підкупі свідка та введенні суду в оману через свідомо неправдиві показання свідка у справі про приватизацію «Зуївського енергомеханічного заводу».

Дія попереднього відсторонення Тупицького закінчилася 28 лютого, однак Володимир Зеленський продовжив це рішення ще на місяць.

Раніше суддя вже двічі звертався з позовними заявами до Верховного Суду, оскаржуючи указ президента про своє відсторонення.

За першим позовом ВСУ відмовився відкривати справу ㅡ судді зазначили, що позивач фактично ставить питання про неконституційність указу президента, а такі питання стосуються юрисдикції самого КСУ, а не адміністративних судів.

Другий позов надійшов 26 лютого. Проте, оскільки строк оскарження указу вичерпується 29 січня 2021 року, суд вирішив залишити заяву без руху та надати позивачеві 10 днів для усунення недоліків.

Справа Тупицького

У грудні журналісти програми «Схеми» опублікували «Плівки Тупицького»,  які свідчать, що нинішній очільник Конституційного Суду брав тіньову участь у приватизації «Зуївського енергомеханічного заводу». Після цього його викликали до Офісу генпрокурора. Тупицький не прийшов, тому  про підозру йому повідомили  поштою.

За рішенням президента про відсторонення судді та зверненням Держбюро розслідувань, співробітники Управління держохорони не пропускали Тупицького на робоче місце.

У ДБР пояснили, що Тупицький як голова КС може впливати на своїх колег, які є свідками в його справі. Окрім того, після повідомлення про підозру Олександр Тупицький імітує, ніби ніколи її не отримував і не є підозрюваним. Під стінами суду він навіть викликав поліцію та заявив, що « невідомі особи » не дають йому потрапити на робоче місце.

Сам Конституційний Суд підтримує позицію Тупицького: указ Зеленського там назвали «юридично нікчемним» і заявили, що виконувати його не збираються. Пізніше на сайті КСУ  оприлюднили заяву  судді до генпрокурорки Ірини Венедіктової. У ній він стверджує, що підозру ДБР вручило йому незаконно, і просить зробити це  «в законний спосіб»  за наявності підстав. Також Тупицький просить генпрокурорку звернутися до президента щодо скасування указу про його відсторонення від посади.