США хочуть відправити на першу жінку на Місяць

США хочуть відправити на першу жінку на Місяць

На місячній поверхні вже побувало дванадцять американських чоловіків

США хочуть відправити на першу жінку на Місяць
фото www.flickr.com/photos/gsfc/8252445373

Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору США (NASA) запланувало висадити першу жінку на Місяць в найближчі десять років планує.

Як повідомляє CBSNews, на поверхні Місяця побувало вже дванадцять американських чоловіків. Останній астронавт «Аполлона» залишив там свій слід в грудні 1972 року.

Тепер, через півстоліття, NASA планує відправити людей назад на Місяць. Нова програма називається «Артеміда» в честь міфічної сестри-близнючки Аполлона, її мета полягає в тому, щоб наступний слід на Місяці залишила жінка. Членами програми «Артеміда», в рамках якої планується місія, стануть дев'ять чоловіків і дев'ять жінок. Астронавтку для виконання місії ще не обрали.

На заваді реалізації місії «Артеміда» наразі стоїть перевитрата коштів.

Керівник космічних запусків NASA Чарлі Блеквелл-Томпсон розповіла, що нова місія здійснюватиметься на новому кораблі.

«Найпотужніша з коли-небудь створених ракет називається Space Launch System або SLS. У розробці вже десять років, але вона ще не злітала; і тільки один раз запустила свої чотири головні двигуни під час випробувань», – розповіла вона.

CBS зазначає, що наразі дійсно важко сказати, коли перша жінка ступить на Місяць. Експрезидент США Дональд Трамп поставив це за мету на 2024 рік, однак інсайдери сприяли його ініціативу як нереалістичну. Президент Джо Байден ще не встановив розкладу, однак його адміністрація високо оцінила проєкт «Артеміда».

Запуск в межах «Артеміди» відбуватиметься з випробувального майданчик стенді в Міссісіпі – того ж, який використовувався для місій «Аполлон».

На Місяці зараз знаходиться шість американських прапорів, по одному за кожне приземлення Apollo. Останній прапор на місячній поверхні – китайський, який минуло річ залишив посадковий апарат-робот, який зібрав зразки і повернув їх на Землю. В кінцевому підсумку Пекін планує відправити туди космонавтів.

На питання чи веде США участь у «космічній гонці з США», у NASA відповіли, що вже її виграли, при чому шість разів.

Нагадаємо: 18 лютого Міжпланетний апарат Perseverance американського Національного управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA) здійснив успішну посадку на Марсі. Найбільший і найбільш технічно складний зонд з усіх, які NASA коли-небудь відправляло на Марс, став дев'ятим космічним апаратом, що опустився на поверхню Червоної планети. Вперше в історії разом з ним відправили спеціально розроблений марсіанський вертоліт.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло