tsen 4 480x270З початку року в Україні помітно подорожчали продуктихарчування. За даними Держслужби статистики, в січні ціни на їжу зросли на 1,4% порівняно з груднем 2020 року і на 5,9% рік до року. Економісти оцінюють, що в лютому ціни збільшилися ще на 1,2-1,5% Про це повідомляє "Сьогодні" 

За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, головна зовнішня причина: це глобальне зростання цін на продукти в світі.

Олег Пендзин каже, що яйця продовжать дорожчати, особливо напередодні Великодня (цього року 2 травня).

"З урахуванням логістики та торгової націнки яйце вже не може коштувати дешевше 3,5 грн/шт., – підрахував Олег Пендзин. – Також починається весняне подорожчання овочів і фруктів. Вони коштуватимуть менше, ніж рік тому, але більше, ніж у січні. Молокопродукти і м'ясо дорожчати не будуть, можуть навіть подешевшати".

А ось зростання цін на цукор уряд цілком зможе зупинити і навіть знизити, якщо пригрозить його виробникам можливістю завезення в Україну за квотою 250 тис. т тростинного цукру, яка не була реалізована вже кілька років.

Олексій Дорошенко очікує, що зростання цін на яйця навесні зупиниться через зниження на них попиту. Але зате прискориться подорожчання борошна, макаронів, хлібобулочних виробів і круп, що вже почалося. Їхня ціна поступово піде вгору, оскільки покупці переорієнтуються з дорогої гречки на дешевші крупи: пшоно, горох та ін. Продовжать дорожчати цукор і соняшникова олія.

"Ми побачимо навесні продовження січневих і лютневих процесів, – каже Олексій Дорошенко. – Інфляція за січень і лютий становитиме не менше 2,5% (у січні було 1,4%), тому запланований річний показник інфляції може бути досягнутий уже за підсумками вересня-жовтня".

Експерти точно очікують навесні зростання цін на борошно, хліб, бакалію, соняшникову олію і борщнабір. Їхні прогнози розходяться стосовно зростання цін на яйця і цукор. Аналітики не дають довгострокових прогнозів щодо цін, оскільки поки не ясно, яким виявиться урожай, чи буде третя хвиля пандемії коронавірусу. Але кажуть: якщо ситуація піде за песимістичним сценарієм, це призведе до подальшого зростання цін на продовольство.

Нагадаємо, у січні-лютому 2021 року на першому місці за зростанням цін, як і раніше, курячі яйця, вартість яких за рік підвищилася майже вдвічі: одне яйце вже коштує понад три гривні. Начебто набагато подорожчав за два місяці борщнабір (капуста, морква, цибуля, буряк, картопля). Але в абсолютних цінах зростання невелике, трохи більше, ніж на 1,2 грн за кіло "збірної солянки", передусім за рахунок капусти, ціни на яку в лютому знизилися приблизно на 1 грн/кг (до 4,5 грн/кг) . Причина здешевлення "качанів" – погіршення їхнього товарного вигляду і поява на прилавках доступною молодої капусти. Остання хоч і дорожча вп'ятеро торішньої капусти, але попитом користується.

Значно подорожчало в лютому свиняче м'ясо, яке, за даними Держстатистики, за 2020 рік подешевшало на 3% (на 3,5 грн/кг). За даними Асоціації "Свинарі України", закупівельні ціни на свинину в лютому збільшилися на 20%, до 46 грн/кг в живій вазі, що позначилося на роздрібних цінах.

Тривало зростання цін на цукор, і почало дорожчати борошно, але поки не набагато, в межах 1-1,2 грн/кг.