Володимир Зеленський 4 квітня прибув з офіційним візитом у Катар. Президенту потрібно було здійснити поїздку, адже ця східна держава може допомогти Україні у протистоянні з Росією. Про це йшлось в ефірі програми “Що це було?” на 24 каналі.

Саме Катар може серйозно впливати на всі процеси, які відбуваються у різних країнах. Про це в програмі “Що це було?” розповів журналіст Іван Яковина. Також разом з Сергієм Лещенком актуальні питання в Україні й світі обговорив журналіст 24 каналу Олексій Печій.

Катар – найбагатша країна за купівельною спроможністю. Через це колосальне багатство він може впливати на процеси, які відбуваються у всьому світі. І Катар активно користується цією можливістю. Коли він не може діяти сам, дає гроші тим, хто це може зробити, але не має достатньо ресурсів. Головна мета Катару у світі – зробити так, щоб ніхто надто сильно не посилювався і жодна країна не могла нав’язувати всім свою волю. Катар підтримує тих, хто опирається потенційним гегемонам.

Що таке гегемонія? Це провідна роль якоїсь держави чи міста у відносинах з іншими.

Україна під це визначення дуже підходить, адже опирається Росії, яка хоче контролювати ледве не весь світ. Якщо хтось має намір отримати допомогу в протистоянні з такою сильною авторитарною країною, може це зробити в Катарі. До того ж іноді навіть безкоштовно.

Катарці дають гроші на таке протистояння, а не позичають. Україні, яка зараз перебуває у стані війни з Росією, Катар може допомогти.

Крім цього, ця держава також зіштовхується з Росією в Сирії, Лівії. У них протилежні інтереси. Я думаю, якщо Зеленський хотів отримати гроші чи ресурси на протистояння з Росією, то Катар – дуже правильне місце для того, щоб заручитися фінансовою підтримкою. А, можливо, й політичною, ідеологічною й агітаційною. Адже канал Al Jazeera користується суттєвим впливом у світі.

Якщо вони сприятливо висвітлюватимуть український порядок, це буде дуже корисним для України. Катар – маленька, але дуже впливова країна, яка могла б зараз допомогти Україні.

У Катарі обговорювалося питання залучення катарських спеціалістів:

до розробки чорноморського шельфу;

до побудови LNG-терміналу, який регазифікує газ зі скрапленого, і далі його транспортують до Європи.

Катар зараз намагається вийти на лідируючі позиції в цьому. Тому ця історія виглядає, хоч і як довга перспектива, але доволі реалістично. Від цього виграємо і ми, і катарці. Вони отримають так звані ворота в Європу – як можна скраплений газ переправляти далі. Особливо зараз, коли Європа вагається, чи добудовувати “Північний потік-2”. Питання катарського газу в Україні – доволі нагальне.

Путін знає, що прийшов до влади завдяки війні в Чечні. Він підтримав легітимність свого тандему з Медведєвим у 2008 році завдяки війні з Грузією. І у 2013 – 2014 роках він врятував рейтинги свого режиму, які обвалилися в прірву, за допомогою окупації Криму та початку війни на Донбасі.

Відповідно, Путін бачить зараз тяжку внутрішньополітичну ситуацію. Війна завжди приходила до нього на допомогу. І зараз, всупереч нормальній логіці, він може відновити широкомасштабні дії на Донбасі, аби нібито врятувати свій режим і зміцнитися у владі.

Російський аналітик Олександр Гольц, якого не сприймає Кремль, ще у лютому прогнозував, що Росія тоді не мала причин для повномасштабного нападу на Україну. Він припускав, що це може статись восени – влітку. Втім саме зараз передумови до відновлення таких дій з’явилися. На цей раз може бути все серйозно.

Війна поки не почалась, але Гольц тоді прогнозував, що Путін для закріплення своєї влади може запустити бойові дії. Я вважаю, що цього разу все може бути серйозно. Набагато серйозніше, ніж звичайно. Тому так, повномасштабний наступ може початись.

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.